More

  Usvojen Nacrt zakona o izmjenama Zakona o Vladi Brčko distrikta

  "Dosadašnje zakonsko rješenje je ostavljalo prostor za zloupotrebe ove odredbe i to se u mnogo navrata i činilo u prethodnom periodu, čime je bio destabilizovan rad Vlade", istakao je gradonačelnik Siniša Milić.

  - Advertisement -

  Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je, na nastavku 14. redovne sjednice, Nacrt zakona o izmjenama Zakona o Vladi Brčko distrikta BiH i uputila ga u dalju skupštinsku proceduru.

  Na ovaj način Zakon o Vladi Brčko distrikta BiH usklađuje se sa Statutom Brčko distrikta BiH koji je preuzeo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a koja predviđa i presumpciju nevinosti, s obzirom na to da je dosadašnje zakonsko rješenje da je član Vlade automatski bio razriješen sa svoje funkcije u slučaju potvrđivanja optužnice bilo zastupljeno samo u Brčko distriktu BiH u odnosu na državu i region.

  Pomenuti zakon usklađuje se i sa zakonskim rješenjima koja se primjenjuju u entitetima, na nivou Savjeta ministara BiH, kao i sa Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, koji je krovna organizacija u oblasti pravosuđa, a koji, takođe, na isti način predviđa razrješenje svoga člana u slučaju donošenja pravosnažne osuđujuće presude.

  Siniša Milić (bdcentral.net)

  “Dosadašnje zakonsko rješenje je ostavljalo prostor za zloupotrebe ove odredbe i to se u mnogo navrata i činilo u prethodnom periodu, čime je bio destabilizovan rad Vlade. Takvi slučajevi su Brčko distrikt BiH koštali znatnih finansijskih sredstava, jer je dosta onih koji su bili zbog ove zakonske odredbe prinuđeni da odstupe sa svojih funkcija, a kasnije u sudskom postupku su potvrdili svoju nevinost, zbog čega je Distrikt morao da plati stotine hiljada maraka za naknadu štete. Mislim da nije u pitanju ništa revolucionarno i što bi moglo ugroziti ostvarivanje pravde, jer sudski postupci teku nezavisno od toga kakva su administrativna rješenja u Vladi”, istakao je gradonačelnik Siniša Milić.

  Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je, na prijedlog Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, Strategiju reforme upravljanja javnim finansijama Brčko distrikta BiH za period od 2017. do 2020. godine, kao i Prijedlog zaključka o davanju ovlašćenja Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge, Banja Luka – RJ Brčko, za izdavanje potvrde o statusu računa stare devizne štednje.

  Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje, usvojeno je niz zaključaka koji se odnose na davanje saglasnosti za sljedeće odluke:

  – Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade Komisiji za priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja za učestvovanje u radu van radnog vremena;

  – Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade Komisiji za polaganje stručnog ispita za rad u nastavi nastavnika, stručnih saradnika i saradnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama i vaspitača u predškolskim ustanovama Brčko distrikta BiH za učešće u radu van radnog vremena;

  – Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade Komisiji za sprovođenje predavanja i ispita za sticanje zvanja instruktor vožnje, licenci predavača teoretske nastave, ispitivača iz teoretskog dijela ispita i ispitivača iz upravljanja motornim vozilima, sprovođenja kontinuiranog stručnog usavršavanja, kontinuirano praćenje i analiza stanja bezbjednosti saobraćaja u neposrednoj blizini škola i obdaništa, rješavanje po zahtjevima đaka, roditelja đaka, škola, za prevoz đaka koji nisu obuhvaćeni planom prevoza za učestvovanje u radu van radnog vremena;

  – Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade stručnom organu za kontrolu i nadzor nad sprovođenjem propisa za osposobljavanje kandidata za vozača motornih vozila i polaganje vozačkog ispita;

  – Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade za polaganje vozačkih ispita za učestvovanje u radu van radnog vremena.

  Članovi Vlade usvojili su Zaključak o davanju saglasnosti na podnošenje aplikacije za članstvo BiH u OESD-u.

  Usvojen je i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za polaganje stručnog ispita za profesionalnog i industrijskog vatrogasca i rukovodioca akcije gašenja požara u profesionalnom industrijskom vatrogastvu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × five = 30