Usvojen Budžet BDBiH: Sredstva za grantove preusmjerena za saniranje posljedica izazvanih pandemijom korona virusa

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je na 17. vanrednoj sjednici, koja je održana u velikoj sali brčanskog Doma kulture, usvojila Budžet ove lokalne zajednice za 2020. godinu u iznosu od 256.239.993 konvertibilnih maraka, kao i Zakon o izvršenju Budžeta po hitnom postupku.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić kazao je u obraćanju medijima da je privremeno ograničenje u izvršenju određenih rashoda u Zakonu o izvršenju budžeta osiguralo da se ne mogu trošiti grantovi koji nemaju zakonsko uporište, kao i materijalna sredstva u iznosu od preko 60 posto.

„To znači da smo praktično zakonom onemogućili realizaciju iznosa od 35 miliona KM koji će nam trebati za sektor zdravstva i podršku privredi zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Sa usvojenih pet amandmana omogućili smo realizaciju do sada utrošena sredstva od strane Kriznog štaba i Vlade Brčko distrikta. Za potrebe Inspektorata Kancelariji gradonačelnika je na raspolaganje stavljeno 438.750 KM i još 1.000.000 KM za operativno postupanje gradonačelnika prilikom donošenja mjera na Kriznom štabu“, naveo je on.

Istakao je da je osigurano i 100.000 KM Odjelu za javnu sigurnost za angažiranje nevladinih organizacija, prije svega Crvenog krsta, u borbi protiv korona virusa.

Za materinski dodatak izdvojena su nedostajuća sredstva u iznosu od 1.172.000 KM, a 1.700.000 KM osigurat će se na poziciji rezervi Budžeta za realizaciju odluka koje se budu donosile u periodu borbe protiv korona virusa.

„Savjesno i odgovorno smo pristupili usvajanju Budžeta, uvažavajući trenutak u kome se nalazimo i donijeli smo budžet u kome obezbjeđujemo dodatnih 35 miliona KM kojima će Vlada sa Skupštinom ponuditi kvalitetne programe borbe za radna mjesta u privrednim subjektima na području Brčko distrikta. Do tada imamo sasvim dovoljno sredstava za osnaživanje zdravstvenog sektora i dodatnih sredstava za nabavku medicinske opreme“, naglasio je Kadrić.

Odluke o visini osnovice za obračun plaća

Na vanrednoj sjednici Skupštine data je saglasnost na Odluku o visini osnovice za obračun plaća zaposlenih u organima javne uprave i institucijama, Policiji i korisnika budžetskih sredstava u Skupštini, Izbornoj komisiji i Kancelariji za reviziju javne uprave i institucija BDBiH za 2020. godinu.

Saglasnost je data i na Odluku o visini osnovice za obračun plaća zaposlenih u pravosuđu, izuzev za nosioce pravosudnih funkcija, čiju visinu utvrđuje Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Visina osnovice za obračun plaća utvrđena ovim odlukama je 652,20 KM i to je, prema riječima Mate Lučića, direktora Direkcije za finansije, ista osnovica koja je vrijedila za period od 1. jula do 31. decembra prošle godine.

„Na ovaj način smo na troškovima plata uštedili 2.452.876,74 KM, a to znači da nema povećanja, ali za sada ni smanjenja plata u organima uprave i ostalim pomenutim institucijama“, izjavio je on.

Rješavanje problema nedovoljnog broja inspektora

Skupština je usvojila i Nacrt zakona o dopuni Zakona o inspekcijama po hitnom postupku.

Dopunama ovog zakona omogućava se angažiranje svih inspektora Inspektorata bez obzira na stvarnu i funkcionalnu nadležnost u slučaju posebnih okolnosti, proglašenja vanrednog stanja ili prirodne nesreće.

Time se omogućava rješavanje problema nedovoljnog broja sanitarnih ili tržišnih inspektora nakon donošenja odluka o proglašenju ugroženosti stanovnika BDBiH i stanja prirodne nesreće zbog korona virusa.

Program mjera za sanaciju šteta

Zastupnici su razmatrali Informaciju o mjerama za sanaciju šteta, nastalih ograničenjem rada privrednih subjekata zbog pandemije korona virusa.

Zaključeno je da, u skladu s diskusijama zastupnika i uz pomoć skupštinske Komisije za ekonomski razvoj i poljoprivredu, Vlada pripremi program mjera koji će biti dostavljen Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Novinar: Adis Mujdanović
Videoreporter: Kristian Bilić

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× five = 10