More

  Ustavni sud BiH: Žrtva silovanja ne mora platiti sudske troškove

  Žrtve ratnih zločina u Bosni i Hercegovini suočavaju se s naplatom sudskih troškova, jer su im odbijeni tužbeni zahtjevi primjenom rokova zastare.

  - Advertisement -

  Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je žalbu jedne od žrtava ratnog silovanja, vezano za plaćanje sudskih troškova nakon izgubljenih postupaka, a odluka se odnosi na presudu Vrhovnog suda bh. entiteta Republika Srpska i Okružnog suda u Banjoj Luci, javljaju agencije, prenosi Otisak.ba.

  Ustavni sud je utvrdio da obvezivanje žrtve ratnog silovanja na plaćanje troškova Pravobranilaštvu RS-a, kao tuženoj strani u postupku, predstavlja neproporcionalan i pretjeran teret.

  Žrtvu su više puta silovali vojnici Vojske RS-a u srpnju 1992. godine, koji su za to osuđeni 2013. godine.

  Međutim, njezin zahtjev za naknadu štete odbijen je pred sudom u Banjoj Luci primjenom zastarnih rokova, pa joj je naređeno plaćanje 3.000 maraka sudskih troškova.

  Iz nevladine organizacija TRIAL International, koja je pružala besplatnu pravnu pomoć oštećenoj, očekuju da će, nakon presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, svi drugi sudovi u toj zemlji u istim situacijama odbijati zahtjeve za naknadu sudskih troškova lokalnih pravobraniteljstava.

  Ohrabrujuća odluka

  Adrijana Hanušić-Bećirović iz te nevladine organizacije pozdravlja takvu odluku, uvažavajući “situaciju u kojoj se nalaze žrtve, ali i s obzirom na činjenicu da se pravobranilaštva finansiraju iz javnih budžeta, da nisu u istoj situaciji kao advokati i s obzirom na činjenicu da su žrtve u dobroj vjeri svojevremeno pokrenule ove postupke vjerujući legitimno u uspjeh njihovog spora”.

  “Ovo je veoma značajan korak kako za apelanticu, žrtvu seksualnog nasilju u ratu, na koju se odluka primarno odnosi, tako i za sve druge žrtve ratnih zločina koje su se našle u sličnoj situaciji. Sada odgovornost leži na na svim redovnim sudovima širom Bosne i Hercegovine, od kojih očekujemo da primjenom ovog stava u svojoj praksi konačno počnu skidati ovaj nedopustiv i pretjeran teret sa preživjelih seksualnog nasilja, bivših logoraša i porodica nestalih osoba”, izjavila je Hanušić-Bećirović.

  Podsjetila je da se žrtve ratnih zločina u Bosni i Hercegovini već dulje vrijeme suočavaju s veoma problematičnom situacijom, u kojoj pojedini domaći sudovi zahtijevaju od preživjelih koji su pokrenuli parnične postupke za naknadu štete da plate visoke sudske troškove nastale zbog gubitka spora po osnovu odbijanja njihovih tužbenih zahtjeva primjenom zastarnih rokova.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  4 + six =