Ustavni sud BiH u punom sastavu posjetio Brčko

  U Gradskoj vijećnici predstavnici Ustavnog suda sastali su se sa predstavnicima izvršne, zakonodavne i sudske vlasti Distrikta.

  S lijeva na desno: Knežević, Milić i Kadrić (Foto: Vlada BDBiH)

  Novinar: Adis Mujdanović

  Delegacija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na čelu sa predsjednikom Zlatkom M. Kneževićem boravila je danas u službenoj posjeti distriktu Brčko, saopćeno je iz brčanske Vlade.

  U Gradskoj vijećnici predstavnici Ustavnog suda sastali su se sa predstavnicima izvršne, zakonodavne i sudske vlasti Distrikta: gradonačelnikom Sinišom Milićem i njegovim zamjenikom Antom Domićem, predsjednikom Skupštine Esedom Kadrićem i zamjenikom predsjednika Ivom Filipovićem te predsjednikom Apelacionog suda Damjanom Kaurinovićem, predsjednikom Osnovnog suda Jadrankom Grčevićem i glavnim tužiocem Zekerijom Mujkanovićem.

  Milić je u izjavi za medije izrazio zadovoljstvo zbog prilike da Brčko ugosti delegaciju Ustavnog suda BiH u punom sastavu.

  „Riječ je o ranije dogovorenoj posjeti, o jednom potpuno novom pristupu koji je na tragu apsolutne podrške Brčko distriku kao ustavnoj kategoriji. Znamo da je status Brčkog kroz amandamn broj 1 na Ustav Bosne i Hercegovine praktično zaštićen u slučaju bilo kakvih sporova koji se tiču statusa ili ovlašćenja distrikta Brčko, ali i da do sada na sreću takvih sporova nije bilo“, rekao je on.

  Istakao je da je ovo bila prilika da se razmijene mišljenja o funkcioniranju pravosudnih institucija u Brčkom, kao i o funkcioniranju i specifičnostima ove lokalne zajednice.

  „Iskoristili smo priliku, budući da je od ranije bilo govora na tu temu, a imali smo najave od strane predstavnika međunarodne zajednice kad je konstituisan distrikt Brčko da ova lokalna zajednica pod suverenitetom BiH i kondominijum dva entiteta, ima pretpostavke da bude sjedište neke od važnih državnih institucija, danas prenesemo naš prijedlog da bismo voljeli da sjedište Ustavnog suda bude u distriktu Brčko. Ovo naravno nije pitanje za Ustavni sud, ali smo mišljenja da je ovo idealno mjesto za jednu ovakvu instituciju“, zaključio je Milić.

  Knežević je istakao da je veoma rijetka prilika da Ustavni sud u punom sazivu dolazi u posjetu nekom gradu ili instituciji u BiH.

  „Mi smo jedan novi pristup odnosa Ustavnog suda prema ustavnim kategorijama u BiH sa namjerom započeli u Brčkom. Potvrdili smo ono što smo od ranije znali, a to je da su pravosudne institucije u Brčkom na nivou najboljih u BiH. Sa Ustavnim sudom i ocjenama predmeta koje kod nas dolaze Brčko nema nikakvih problema. Jedan od ključnih strukturalnih problema u BiH kada je riječ o suđenju je suđenje u razumnom roku. Brčko je sem par primjera, van ovih standardnih problema u BiH, i time smo htjeli da odamo priznanje radu pravosudnog sistema u Brčkom. Znali smo i da takav pravosudni sistem ne bi mogao da funkcioniše bez podrške nezavisnosti koje iskazuje izvršna i zakonodavna vlast u Brčkom što je danas i potvrđeno. Kada je riječ o prijedlogu za mjesto Ustavnog suda u Brčkom, mogu da kažem da nije u našoj nego nadležnosti drugih organa BiH, a ideja je vrlo interesantna“, dodao je on.

  Kadrić je rekao da dolazak delegacije Ustavnog suda koincidira sa usvajanjem amandmana  broj 1 na Ustav BiH.

  „Prije četiri dana navršilo se deset godina kako je amandman za Brčko usvojen i vjerujem da je to svjesna poruka da na jubilej Ustavni sud dolazi u Brčko. Informisali smo Ustavni sud o političkim kretanjima i odnosima između vlasti u Brčkom, kao i našoj podršci u nezavisnosti u radu sudova. Nije nam mrsko čuti da su naši sudovi jedni od najrevnosnijih u BiH što nam daje još motiva da podržavamo njihov rad“, dodao je on.

  Odgovarajući na pitanje novinara o odluci Ustavnog suda o 9. januaru kao Danu Republike srpske, Knežević je rekao da odluka još nije objavljena i neće biti još 10-a dana.

  „Odluka Ustavnog suda o Danu Republike srpske odnosi se na član 2 Zakona o Danu Republike. Ustavni sud se pozivao na ranije svoje odluke, ne samo o Danu Republike, nego i o raspisivanju referenduma. Te dvije karakteristike stoje i u odluci. Niko nije osporio pravo Republike srpske na Dan Republike i niko nije osporio pravo Republike srpske da utvrđuje svoj dan, pa i referendumom. Raduje me što čujem jučerašnje reakcije iz Republike srpske da će RS provesti odluku Ustavnog suda na način kako ona smatra da treba“, kratko je on prokomentirao.

  Odgovarajući na isto pitanje, Milić je rekao da je ključno pitanje kako će Narodna skupština Republike srpske reagirati povodom odluke Ustavnog suda.

  „Ja ću kao državljanin Republike srpske poštovati odluke NS RS u vezi sa tim pitanjem, a već smo imali najave da će NS RS naći način da ispoštuje odluku Ustavnog suda, a da istovremeno 9. januar ostane kao praznik Republike srpske“, dodao je on.

  Kadrić je komentirao ovo na način da je danas došao sa uvjerenjem da će sa Ustavnim sudom razgovarati o pitanjima koja se tiču distrikta Brčko i za ono za šta je Distrikt nadležan.

  „Moja poruka je da se odluke sudova, a posebno Ustavnog suda, moraju provoditi i to je ono što je najbitnije. Kako sam mogao shvatiti, svi politički akteri su opredijeljeni da se i ova odluka Ustavnog suda provede, i to je nešto što budi nadu da će se pravno uređivati stvari u ovoj zemlji“, zaključio je on.

  Članovi Ustavnog suda u punom sazivu, osim potpredsjednika Mirsada Ćemana, koji je iz opravdanih razloga odsustvovao, danas će u toku dana prema protokolu obići distrikt Brčko, navedeno je u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × five = twenty