More

  Usporedba cijena parkinga u Brčkom sa okolnim gradovima

  Postoje razne špekulacije i rasprave oko aktuelnih cijena parkinga u Distriktu, pa sam odlučio napraviti analizu, odnosno uporediti cijene u okolnim gradovima sa cijenama u Brčkom.

  - Advertisement -

  Piše: Safet Imamović 

  Građani Brčko distrikta se polahko adaptiraju na sistem naplate parkinga.

  Ne može se reći da sve baš prolazi u najboljem redu, prvenstveno zbog određenih ranijih nedostataka, a koji su uglavnom bili zbog loših zakonskih propisa.

  Apelacioni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je potvrdio određenu neorganizaciju u ovom segmentu, te upravo zbog toga se može konstatovati da je zbog ovog predmeta vladala određena politička zbunjenost.

  Možemo primijetiti da su parking mjesta u našem gradu znatno popunjenija u odnosu na sami početak primjene naplate, ali se može zaključiti da u ovom trenutku ima dosta manje anomalija u vezi sa parkingom.

  Postoje razne špekulacije i rasprave oko aktuelnih cijena parkinga u Distriktu, pa sam odlučio napraviti analizu, odnosno uporediti cijene u okolnim gradovima sa cijenama u Brčkom.

  Podsjećam, cijene jednokratnog parkiranja u Brčkom iznose 1,00 KM [konvertibilnih maraka] po satu u prvoj zoni, 0,60 KM po satu u drugoj zoni. Dok treća zona košta 0,40 KM po satu.

  Dnevne karte izonose 4,00 KM za prvu zonu, 2,50 KM za drugu zonu i 1,50 KM za treću zonu parking mjesta.

  Cijene u Orašju, Tuzli i Bijeljini

  Prema aktuelnom cjenovniku, u Orašju postoje samo dvije zone parkiranja. Na stranici www.orasje.ba postoji cjenovnik.

  Ona prva, atraktivnija za građane, košta 0,70 KM po satu, dok druga zona košta 0,50 KM.

  Parking u Orašju se naplaćuje u periodu od 7:00-15:00, dok se ova usluga ne naplaćuje vikendima.

  Naravno, zbog raznih parametara bilo bi i apsurdno porediti Brčko distrikt i grad Orašje, ali eto, konstatujemo da su cijene parkinga u Orašju nešto jeftinije u odnosu na naš grad.

  Treba navesti i to da u Orašju postoji manje parking mjesta nego u Brčkom.

  JKP [Javno komunalno preduzeće] „Saobraćaj i komunikacije Tuzla“ na svom cjenovniku ima nešto drugačije cijene u odnosu na Brčko.

  Najatraktivnija zona, u slučaju grada Tuzle „Zona 0“, iznosi 2,00 KM po satu, što je duplo skuplje od najskuplje zone u Brčkom koja, kao što smo rekli, iznosi 1,00 KM po satu.

  Grad Tuzla svoja parking mjesta je segmentirao u tri zone.

  Ostale dvije zone se naplaćuju po 1,00 KM odnosno 0,50 KM, a parking u ovom gradu se na najviše mjesta plaća do 22:00.

  Postoje određene iznimke kao što je parking „Panonsko jezero Zapad“ i „Prigradska autobuska“ gdje se parking mjesto plaća non-stop odnosno 24 sata dnevno.

  U pregledu cjenovnika primijetio sam da postoje i mjesta gdje naplata parkinga završava ranije, što pokazuje jednu složeniju strukturu organizacije ovog tipa usluge u odnosu na naš grad.

  Postoje i druge razlike u cijenama, a ovako izgledaju cijene mjesečnih, godišnjih i povlaštenih karti u Tuzli.

  Cijene godišnjih, mjesečnih i povlaštenih parking karti u Tuzli [siktz.ba]
  Bijeljina, kao i Orašje, nudi svojim građanima i posjetiocima samo dvije različite zone parkiranja. Naime, u prvoj zoni cijena parkinga po satu u ovom gradu iznosi 1,00 KM, dok za drugu zonu cijena iznosi 0,50 KM za 60 minuta korištenja javnog parking prostora.

  Prije nekoliko godina cijene parkinga u ovom gradu bile su i jeftinije, ali, eto, 2014. došlo je do poskupljenja ovih usluga.

  Zanimljiv je i podatak da cijene mjesečnih karata za drugu zonu iznose 40 KM, dok se korisnicima parkinga u Bijeljini nudi i mogućnost kupovine mjesečne „univerzalne karte“, a koja košta 60 KM i važi za bilo koju zonu.

  Ipak, na građanima ostaje da donesu konačan sud, a to je da li cijene parkinga u našem gradu korespondiraju sa kvalitetom usluge, ali i cijenama u navedenim gradovima.

  To naravno uključuje standard življenja u navedenim gradovima, infrastrukturne uslove, ali i samu organizaciju parkinga unutar ovih gradova.

  Cijena parkinga daleko najviše u Sarajevu

  Što se tiče naše države, ali i određenih dijelova regije, Sarajevo sa svojom parking ponudom prednjači sa luksuznim cijenama.

  Vlada Kantona Sarajevo je krajem prošle godine donijela odluku o povećanju cijena parkiranja.

  Zanimljivo je istaći da u ovom gradu postoji zona („Zona 0“) gdje svoje auto možete zadržati maksimalno tri sata.

  Parking u ovoj zoni iznosi 2,00 KM, a naplaćuje se svaki dan osim nedjelje, u periodu od 07:00-22:00.

  U drugoj, odnosno „Zoni 1“, platit ćete istu cijenu, ali auto ne morate pomijerati, odnosno ne postoji zabrana zadržavanja i u ovoj zoni parking se naplaćuje u istom periodu kao i u „Zoni 0“.

  Treća zona košta 1,00 KM po satu, a parking naplata se vrši svaki dan osim nedjelje od 7:00-20:00.

  Stoga, ako se zadesite u Sarajevu, dobro pripazite koliko se zadržavate u najatraktivnijoj zoni lociranoj u centru grada.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy − sixty five =