Uspješno završen projekat ‘Pokaži se odvaži se’ na temu ekonomskog osnaživanja žena

  Projekat je finansijski podržala Fondacija za osnaživanje žena iz Sarajeva.

  [Aleksandar Ganilović/Otisak.ba]

  Piše: Aleksandar Ganilović

  Projekat “Pokaži se odvaži se“ na temu ekonomskog osnaživanja žena, koji je realizovalo Udruženje “Suze“ iz Brčkog, a finansijski podržala Fondacija za osnaživanje žena iz Sarajeva, uspješno je priveden kraju. Ova lokalna inicijativa odnosila se na aktivizam i promociju preduzetničkog duha žena, koje svojim predanim i kreativnim radom, na poseban način doprinose našoj društvenoj zajednici.

  Projekat je trajao mjesec dana i sastojao se od edukativnih i kreativnih radionica za članice ovog udruženja, sa posebnim fokusom na izradu kutija za nakit, koje su rađene dekupaž tehnikom.

  Kreativne radionice odvijale su se pod mentorskom palicom iskusne trenerice Ruže Đurić-Milinković, predsjednice Udruženja “Kreativno i humano – Stari zanati i rukotvorine” Brčko distrikt.

  U procesu izrade dekupaža učesnice ovog projekta ostvarile su veliki individualni napredak, koji je direktno uticao i na napredak kompletnog tima.

  U sklopu edukativnih radionica održana su predavanja na teme:

  “Od ideje do pokretanja vlastitog biznisa“, “Uloga medija u društvenoj zajednici, sa fokusom na aktivizam i promociju preduzetničkog duha” i “Kako pokrenuti svoj biznis“.

  Pored edukativnih radionica, realizovana je i akcija zagovaranja sa predstavnicom lokalne institucije, odnosno radionica sa šeficom Pododjela za podršku mjesnim zajednicama i nevladinim organizacijama u Vladi Brčko distrikta.

  Cilj projekta bio je da učesnice dobiju priliku za ekonomsko osnaživanje, kako bi nakon edukacije od strane profesionalnih trenera i trenerica, bile osposobljene za pokretanje vlastitog biznisa u nekoj skorijoj budućnosti.

  Kako ističe Adila Suljević, predsjednica Udruženja “Suze “, ova lokalna inicijativa od velikog je značaja za ovo udruženje, čije su članice preživjele žrtve seksualnog nasilja u ratu i upravo zbog toga, često zapostavljene i marginalizovane od strane lokalne vlasti, ali i od društva u cjelini.

  “Veoma je važno da lokalne vlasti, nakon naše inicijative, prepoznaju ovakav vid marginalizacije kao problem, kojem treba pristupiti ozbiljno i intenzivno raditi na njegovom rješavanju. Postigli smo očekivane rezultate, koji se odnose prvenstveno na angažman trenera i trenerica, koji su svoj zadatak obavili na vrhunskom nivou i svoje znanje i iskustvo prenijeli na nas. Uspjeli su da nas motivišu i ohrabre u cilju pokretanja vlastitog biznisa, a iskreno se nadam da ćemo jednog dana našu ideju zaista pretočiti u djelo. Ovim putem želim da se zahvalim Fondaciji za osnaživanje žena, bez koje ovaj projekat ne bi postojao”, za kraj rekla je Adila Suljević.

  Na završnoj aktivnosti ovog projekta organizovan je prodajni sajam, na kojem su članice Udruženja “Suze“ prodale 90% finalnih proizvoda, odnosno kutija za nakit, koje su rađene dekupaž tehnikom.

  [Aleksandar Ganilović/Otisak.ba]
  [Aleksandar Ganilović/Otisak.ba]

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven + three =