More

  ‘Uspjeh’ brčanskog zdravstva

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Na e-mail adresu redakcije portala Otisak.ba danas je stiglo pismo čitaoca koje u nastavku prenosimo integralno:

  Vjerujem, cijenjeni čitaoci, da je većina vas ponukana natpisom otvorila ovaj tekst nadajući se čitanju nečega što će vas obradovati u ovoj tmurnoj svakodnevnici, a vezano za zdravstvo i sve ostalo što je sastavni dio ovoga.

  I mi bi voljeli da je tako, ali, nažalost, daleko je to od toga.

  Brčko od jednog prijeratnog centra zdravstva svelo je se na jednu kasabu u kojoj je najveći domet taj da ako vas „boli zub” (karikiram) budete ljubazno upućeni ili u Tuzlu ili u Beograd ili u Zagreb, sve zavisno (nažalost) od vaših vjerskih i nacionalnih osjećanja.

  Voljeli bi vam reći da su uspjeli uspostaviti sistem da kada dođete na pregled, na osnovu vašeg matičnog broja, automatski vam kažu da možete se pregledati bez obzira na knjižicu, a ovako, ako se razbolite u 16:15 sati, morate ili platiti ili čekati sutradan da ovjerite knjižicu ili, ne dao Bog, ako je petak, morate čekati tri dana, bez obzira što su vam doprinosi uredno plaćeni.

  Isto tako voljeli bi vam reći da su uspjeli zaposliti kvalitetan kadar, da su uspjeli kupiti nekoliko vozila hitne pomoći koja zadovoljavaju standarde, da su uspjeli kupiti novi CT i da su smanjili listu čekanja sa šest mjeseci na nekoliko dana, ali, NAŽALOST, ne možemo. Jer ništa od ovoga nisu uradili, ili rade na mrvice.

  Voljeli bi da vam kažemo da su promijenili krevete u bolnici koji su od „onog doba”, da su opremili ginekološku ordinaciju tako da najveća radost u životu, rođenje djeteta, ne čeka se sa zebnjom da li ima dovoljno inkubatora, da li ima ostale opreme potrebne za normalno rođenje.

  Najveći „uspjeh” ovog sistema zdravstva je raspisivanje tendera za nabavku računarske opreme u vrijednosti preko stotinu hiljada maraka, i to svake godine kao da su informatički centar, a ne zdravstvena ustanova, i da, pored toga je kupovina nekoliko novih (ne hitnih pomoći) putničkih automobila.

  Ipak, šlag na tortu ovih „uspjeha” predstavlja lijepljenje foto folije na prozore Doma zdravlja Brčko, koji bi trebao da putniku namjerniku prikaže kako idealan sistem zdravstva imamo i samo je ostala stavka tih folija na prozoru. A ako samo malo bacite pogled ispod tih folija, primijetit će te natpis „Zdravstveni centar” tj. neonska svjetla koja (bi trebala da) svijetle u mraku i izgledaju više nego jadno.

  Voljeli ili ne voljeli prijeratni sistem, postoji jedna odlična rečenica sa nekog od održanih protesta koja je izdominirala u smislu: „Ne možete vi ni okrečiti ono što je Tito napravio”.

  Stavovi izraženi u tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Otisak.ba.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ nine = 1