More

  Uskoro odluka: PDV na namirnice i lijekove 5, a na alkohol i luksuzne proizvode 22 posto

  Delegati u Domu naroda Parlamenta BiH sljedeći će sedmice, nakon višegodišnjih rasprava i prijedloga, odlučiti mijenja li se Zakon o porezu na dodanu vrijednost (PDV).

  Naime, prema prijedlogu o kojem se trebaju očitovati Delegati u Domu naroda, po nižoj stopi PDV-a u iznosu od 5 posto trebali bi biti oporezovani lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala, brašno, hljeb, sve vrste mlijeka i mliječnih proizvoda, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, šećer, stočna hrana, poljoprivredna sjemene i sadni materijali…

  Prema istom prijedlogu, po višoj stopi od 22 posto trebalo bi oporezivati visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigarete i cigarillose, luksuzne parfeme, odjeću i obuću od krzna i kože, reptila, nakit i satove te njihove dijelove, vrhunske električne ili optičke uređaje, luksuzna vozila za prijevoz na zemlji, u zraku ili na vodi, umjetnička djela, kolekcionarske predmete i antikvitete, pirotehničke proizvode za vatromete, upaljače za cigarete (mehaničke ili električne), luksuzna nalivpera, oružje…

  U obrazloženju ponuđenog Zakona o uvođenju revidirane stope PDV-a na proizvode i usluge, protiv kojeg su više puta bili čelni ljudi iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, stoji kako ga je potrebno donijeti u cilju poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, posebno u uslovima povećanja cijena uslijed globalne inflacije i poremećaja na tržištu.

  Zbog toga se predlaže uvođenje niže stope PDV-a na određenu grupu dobara kao mjere koja ima prvenstveno socijalni karakter. Uvođenjem niže stope PDV-a želi se utjecati na smanjenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i lijekova kako bi se osigurale finansijske olakšice za sve građane, posebno socijalno ugrožene. Uvođenjem više stope, koja iznosi 22 posto, na luksuzne proizvode osigurat će se dodatni prihodi i nadomjestiti procijenjeni gubitak prihoda, što neće utjecati na životni standard građana koji si mogu priuštiti kupovinu tih proizvoda”, stoji u obrazloženju.

  Urađena je i analiza koliko bi finansijski stajala ovakva zakonska uredba. Kako navodi Večernji.ba, pozivajući se na ranije napravljene analize, smanjenje stope PDV-a sa 17 na 5 posto dovelo bi do gubitka prihoda od PDV-a od oko 130 miliona KM, uz pretpostavku da osnovica ostane nepromijenjena.

  S obzirom na to da će cijene i dalje rasti, doći će i do povećanja osnovice za PDV. Rast plaća i penzija, koji se predviđa u 2022. kao odgovor na poskupljenja, očekujemo da će održati nivo potrošnje. U tom slučaju doći će do značajnijeg porasta prihoda od PDV-a, čime bi se nadomjestio gubitak prihoda koji će nastati smanjenjem stope PDV-a – navodi se u obrazloženju.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five + 3 =

  Čitano

  Povezani članci