More

  Uskoro bi trebalo da budu rekonstruisani prvi brčanski hotel i cincarsko groblje u Bijeloj

  Na očuvanju istorijskih građevina i objekata koji kroz vrijeme ostaju da svjedoče o prošlosti izuzetno je važno raditi.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Prvi brčanski hotel “Orijent” i cincarsko groblje u Bosanskoj Bijeloj su proglašeni istorijskim spomenicima, te je došao red na njihovu rekonstrukciju kako bi se sačuvali od propadanja.

  Na očuvanju istorijskih građevina i objekata koji kroz vrijeme ostaju da svjedoče o prošlosti izuzetno je važno raditi. U Brčkom se projekti na obnavljanju ovakvih spomenika odvijaju, a više o tome rekla nam je referentkinja za ova pitanja u Distriktu Brčko.

  “To je bio prvi brčanski hotel, zvao se “Orijent”, nacrt za njega je radio arhitekt Hofman, izgradnja je počela 1879, vrlo brzo je okončana, a 1880. on je već stavljen u funkciju. Prva njegova namjena je bilo smještanje austrougarskih vojnika i prateće prostorije – kuhinje, ostave, čak i prostorija za proizvodnju leda”, rekla je Vesna Šadić, stručna referentkinja za objekte od kulturnog značaja.

  Do 1992. godine je ovaj objekat bio Dom radničkog sindikata, a sada je napokon vrijeme da se ozbiljno pristupi njegovom renoviranju, budući da su pribavljena sva rješenja i odobrenja za građenje, te urađena potrebna projektna dokumentacija. Ovdje je, doduše, izvršena prva rekonstrukcija 2000. godine, ali sada je u toku druga faza i ponovno ispitivanje svih uslova i stanja građevine.

  “U ovoj, drugoj fazi, smo pristupili ponovno pretresanju kompletnog krova, u tom smislu što smo zamijenili svu oštećenu konstrukciju, pogotovo u ovom dijelu okomito na Savu, koji nije bio obuhvaćen u prvom potezu, zamijenili smo čitav krovni pokretač, vratili smo izvornu varijantu pokrivanja biber crijepom, zamijenili limariju, oštećene stropove i dio poda iznad prve etaže koji je okomito na Savu”, rekla je Šadić.

  Vrijednost nabrojanih radova je oko 80.000 maraka, a radovi su ljetos uspješno završeni, te je nedugo po njihovom okončanju pripremljen i tender za narednu fazu. Procedura nabavke u najvećoj mjeri je već okončana, te će uključivati zamjenu stolarije, a koštati oko 30.000 konvertibilnih maraka.

  “Ja očekujem, ukoliko zima ne bude previše jaka, jer ti radovi se mogu obavljati i tokom zime, da bi se do proljeća mogla okončati i ta faza. Koliko sam informisana, postoji zaključak Vlade da se predvide sredstva za nastavak rekonstrukcije tog objekta, svih njegovih dotrajalih dijelova, pogotovo fasade i ostalog dijela stolarije.”

  Još uvijek je pitanje koja će biti namjena njegovih prostorija. Zasigurno će se koristiti u svrhe graničnog prelaza, ali postoji ideja i da se tu održavaju pojedine prezentacije ili slični događaji. Druga lokacija od ambijentalnog značaja je groblje Cincara u Bijeloj.

  “To predstavlja jedan poseban oblik spomenika, groblje iz perioda kada je na tom području živio jedan narod kojeg više gotovo tu i nema, vremenom su iselili. Nama se povremeno javljaju potomci tih ljudi koji žive van i koji traže da se taj spomenik zaštiti od daljeg propadanja.”

  Činjenica je da stanje ovog groblja nije narušeno ljudskim djelovanjem, odnosno nedjelovanjem, nego je jednostavno danak dugog vremenskog perioda koji je prošao od njegovog nastajanja. Spomenici su, stoga, u prilično lošem stanju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twelve ÷ = three