More

  Usaglašen stav: Borci sa područja Brčkog moraju uživati identična prava kao i svi iz FBiH

  Minstar za prava boraca i boračka pitanja Federacije BiH, Salko Bukvarević, boravio je danas u radnoj posjeti Distriktu kako bi se sastao sa rukovodstvom brčanske Skupštine i predstavnicima boračkih asocijacija Armije Republike BiH i HVO koji egzistiraju na ovom području.

  Centralna tema razgovora ticala se primjena zakona Federacije iz oblasti boračkih prava, na one koji imaju osnov za njihovo korištenje, a nalaze se na području Distrikta.

  Poseban fokus bio je usmjeren na uvođenje u prava korištenja „egzistencijalne novčane naknade“, za pripadnike Armije Republike BiH i HVO, mlađih od 57 godina, a koji su bez zaposlenja i bilo kakvih drugih stalnih novčanih primanja.

  „Jasno smo usaglasilli stav da borci iz Distrikta, moraju uživati identična prava kao i svi koji su iz ARBiH i HVO. I stoga će kroz izmjene zakona biti predloženo da Federalna Vlada budžetski pokriva boračku populaciju mlađu od 57 godina i sa područja Distrikta”, rekao je resorni Federalni ministar Salko Bukvarević.

  Inače izmjene i dopune pomenutog zakona trebale bi proći kompletnu proceduru do konca tekuće godine, kako bi bile u primjeni od januara 2021. godine.

  „Veoma je važno da je prepoznata poteškoća koju zbog specifičnosti Distrikta, u ovom segmentu imaju borci ARBiH i HVO, te da će ova prava ići na teret budžeta Federacije, dok će Distrikt i dalje finansijski pratiti sva već utvrđena izdvajanja za boračku populaciju iz sve tri vojne komponente, koje žive na području Brčkog”, rekao je predsjednik Skupštine Distrikta Esed Kadrić.

  Autori: Otisak.ba i RadioBrcko.ba

  Čitano

  Povezani članci