Upriličena naučna tribina Internacionalnog univerziteta BDBiH

Internacionalni univerzitet Brčko distrikt Bosne i Hercegovine organizirao je naučnu tribinu “Izdavačka djelatnost Internacionalnog univerziteta Brčko distrikt BiH u funkciji razvoja naučno istraživačkog rada: Biblioteka NIR od časopisa do udžbenika”, koja je danas upriličena u prostorijama ove visokoškolske ustanove u Brčkom.

Naučna tribina dio je aktivnosti koje Internacionalni univerzitet organizira s ciljem naznačivanja važnosti intelektualnog i naučnog razvoja države i društva.

Na tribini je predstavljeno 15 brojeva Časopisa NIR (nauka, istraživanje, razvoj), kojeg Univerzitet izdaje od svog osnivanja 2012. godine, i bibliotečko izdanje udžbenika “Metodologija naučnih istraživanja”, na kojem je radila grupa od pet autora, na čelu sa rektorom Internacionalnog univerziteta BDBiH, prof. dr. Velimirom Sotirevićem.

“Časopis NIR je ušao među 10 časopisa na nivou Bosne i Hercegovine, a uvršten je i na međunarodnu listu indeksiranih časopisa. Udžbenik je sadržajno kvalitetan, te postoje naznake da će ga i neke druge visokoškolske ustanove koristiti u nastavnim procesima. Metodologija po svojoj specifičnosti nauka koja obučava ljude kako se baviti naukom, kako istraživati, sublimirati rezultate, i na kraju kako to objaviti. Tu je i tehnički dio koji precizira kako treba izgledati završni rad”, kazao je u izjavi za medije jedan od autora, dekan Pravnog fakulteta Internacionalnog univerziteta BDBiH, prof. dr. Šaban Nurić.

Prof. dr. Sotirović je mišljenja da je izdavačka djelatnost veoma bitna za rad svakog univerziteta, te da ona treba da prati nauku, istraživanje i razvoj.

“Ako univerzitet to ne promoviše, onda nema potrebe da uopšte radi niti može da učestvuje u razvoju sredine i društva“, naglasio je on.

Najavio je da će Internacionalni univerzitet u budućnosti objaviti i knjigu na temu upravljanja promjenama i znanjem, kako bi podstakli studente da upisuju raznolike smjerove, te na taj način daju svoj doprinos u pokretanju razvoja društva.

Autor: Adis Mujdanović
Izvor: Otisak.ba
--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

fifteen ÷ = 5