More

  Upozorenje za građane: Od sutra najavljeno vanredno hidrološko stanje

  - Advertisement -

  Agencija za vodno područje rijeke Save upozorila je na prognozirani porast vodosataja na cijelom vodnom području Save u Federaciji BiH i mogućnost bujičnih poplava na slivovima rijeka Une, Sane, Gline i Korane u Federaciji BiH te Bosne, Usore i Tinje od 23. do 25. septembra.

  OČEKIVANE PADAVINE

  Prognozirano vanredno hidrološko stanje usljed očekivanih značajnih padavina u navedenom periodu posebno se odnosi na područja gornjeg i srednjeg dijela sliva Bosne, na slivovima Une i Sane, Usore i Tinje te Gline i Korane, odnosno na područja općina u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

  Trenutno su vodostaji na većim vodotocima niski, vegetacije ima još i tlo je nezasićeno, pa se očekuje umjeren porast, ali ono što je moguće pri ovakvim uslovima su bujice odnosno aktiviranje bujičnih vodotoka na navedenim slivovima, upozoreno je.

  NADLEŽNI DA PRATE SITUACIJU

  Nadležnim službama je sugerisano da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara je preporučen pojačan oprez.

  Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo na područjima uz rijeke gdje nisu izgrađeni zaštitni vodni objekti da je opasno prilaziti obalama zbog mogućeg povećanje dubina i brzina vode.

  Također su potrebna pravovremena obavještenje s uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo, prije eventualnih poplava, moglo provesti mjere samozaštite u cilju smanjena i predupređenja eventualnih šteta po njih i njihova materijalna dobra, navede iz Agencije.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × = forty nine