More

  Upozorenje Policije: Opasna internet igrica ‘Plavi kit’ i u Brčkom

  U posljednje vrijeme, prema dostupnim informacijama, internet igrica “Blue Whale” (“Plavi kit”) dospjela je u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u Brčko distrikt BiH.

  Sadržaj igrice je koncipiran na različitim izazovima koji uključuju i akte samopovrijeđivanja, a posljednji stadij zahtjeva od osobe koja igra igricu da izvrši samoubistvo. Opasna igrica se širi putem poziva upućenih potencijalnim osobama najčešće predpubertetske i pubertetske dobi.

  Društvene mreže – internet, prvenstveno Facebook, se ne dozvoljavaju koristiti osobama mlađim od 18 godina. Ipak, svjedoci smo da znatan broj djece i mladih posjeduju profile na društvenim mrežama, otvaraju iste dajući netačne podatke o svojoj starosti.

  Činjenica je da većina njihovih roditelja i staratelja “prećutno odobravaju” takvo ponašanje, odnosno prihvataju to da djeca imaju svoje “profile”, pri tome ne obraćajući potrebnu pažnju o načinu, sadržaju i vremenu pomenute komunikacije.

  “S obzirom na gore navedeno, apelujemo na roditelje, staratelje, prosvjetne radnike i druge, koji su u mogućnosti da pojačaju nadzor nad djecom i mladima u oblasti korištenja društvenih mreža, kako isti ne bi bili žrtve ove i sličnih opasnih ‘igrica’. Policija Brčko distrikta BiH će, u saradnji sa drugim policijskim agencijama, nadležnim tužilaštvima i sudovima, poduzeti sve u okviru svojih nadležnosti kako bi zaštitili djecu i mlade od opasnosti koje im prijete na društvenim mrežama, a koje širi i ova opasna igrica”, navedeno je u saopćenju Policije Distrikta.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 78 = eighty eight