More

  Upozorenje iz agencije, prijete nove poplave

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Agencija za vodno područje rijeke Save za period od 30. maja do 2. juna prognozira porast vodostaja uslijed novih padavina na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne.

  Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne u Federaciji Bosne i Hercegovine.

  Bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Krivaja, Spreča, Usora, Tinja te Una i Sana u FBiH, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

  U naredna tri dana prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na području srednjeg i donjeg dijela sliva rijeke Bosne, te na slivu rijeka Une i Sane.

  Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom te Unsko-sanskom kantonu.

  Agencija sugeriše nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima.

  Službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuje pojačan oprez.

  Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) provesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + fifty six = sixty five