More

  Upitan kvalitet soli u BiH: Od 260 uzoraka, 162 nisu u skladu s važećim propisima

  Najčešći uzroci neispravnosti se odnose na nepravilne deklaracije proizvoda, koncentraciju joda i odstupanja kada je riječ o organoleptičkim svojstvima (strana tijela i mirisi).

  Vijeće ministara BiH usvojilo je na današnjoj sjednici Izvještaj o provedenom istraživanju kvaliteta soli na tržištu Bosne i Hercegovine u 2017. godini i zadužilo Agenciju za sigurnost hrane BiH da, u okviru svojih nadležnosti, uputi preporuke nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini da pojačaju kontrolu deklaracija proizvoda soli na bh. tržištu.

  U Izvještaju je konstatirano da je od ukupno 260 uzoraka 98 odgovarajuće, dok 162 nisu u skladu s važećim propisima. Najčešći uzroci neispravnosti se odnose na nepravilne deklaracije proizvoda, koncentraciju joda i odstupanja kada je riječ o organoleptičkim svojstvima (strana tijela i mirisi).

  Iz Vijeća ministara je istaknuto da je istraživanjem bilo obuhvaćeno 260 uzoraka soli dostupnih komercijalnih pakovanja kod tržnih i maloprodajnih centara, ravnomjerno na cijelom području Bosne i Hercegovine.

  “Uzorkovane su sve tražene marke soli zastupljene na tržištu BiH. Analizirani su fizičko-hemijski parametri, i to: organoleptička sredstva, sadržaj vode, natrij-hlorida, joda, arsena i bakra, te reakcija na 20 posto vodeni rastvor lakmus papira. Također su praćena sredstvo i datum jodiranja, kao i deklarisanje roka upotrebe”, stoji u saopćenju iz Vijeća ministara BiH.

  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty five ÷ thirteen =