More

  Uoči sjednice Doma naroda FBiH: Izbor rukovodstva čeka dogovor SDA i SBB-a

  HDZ BiH insistiranjem na izboru rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH u rukovodstvo želi da ugura predstavnike SNSD-a.

  Iako je za sutra na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH najavljen izbor Kolegija, odnosno predsjedavajućeg i dopredsjedavajućih Doma naroda Parlamenta FBiH, malo je izvjesno da će se to i desiti, doznaje Anadolu Agency (AA).

  Kao razlog navodi se da SDA još uvijek nije definisala raspodjelu pozicija sa budućim koalicionim partnerima, koji su naizvjesni u kombinaciji SBB – a-SDA – PDA.

  SDA samostalno ima osam delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, SDP tri, SBB i a-SDA po dva, PDA i SBiH po jednog.

  S obzirom na to SDA, kako saznaje AA, zadržala bi mjesto predsjednika Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, a mjesto dopredsjedavajućeg Doma naroda bi bilo najvjerovatnije prepušteno kadru SBB-a ili a-SDA.

  No, HDZ BiH insistira da se na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH izabere kompletno rukovodstvo kako bi u Kolegij, odnosno na mjesto dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH bio izabran kadar SNSD-a, a možda i za predsjednika Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

  Kako SDP ima šest delegata, a Srpska lista koju predvodi SNSD tri, odlučujući će biti glasovi po jednog delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH iz HDZ-a BiH i SDA, te SNS-a, kao i dva predstavnika iz Liberalne stranke.

  Za sada je izvjesno da će predsjednik Kluba hrvatskog naroda, ali i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH biti iz koalicije okupljene oko HDZ-a BiH.

  Do sada je u Dom naroda Parlamenta FBiH izabrano 55 od ukupno 58 delegata.

  Izbor delegata u Dom naroda BiH

  Na konstituirajućoj sjednici planiran je i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i to po pet predstavnika iz bošnjačkog i hrvatskog naroda.

  Tri predstavnika, odnosno delegata, bi trebala biti iz SDA u Klubu bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a po jedan iz SDP-a i SBB-a.

  U Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH trebala bi biti izabrana četiri izaslanika koalicije okupljene oko HDZ-a BiH i jedan predstavnik kojeg podrži eventualna zajednička lista Naše stranke i DF-a uz moguću potporu Goraždanske priče.

  Ostaje da se vidi i kako će se opredijeliti jedan predstavnik iz Laburističke partije koji glasa unutar Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH za Dom naroda PSBiH.

  Na dnevnom redu i Prijedlog budžeta

  Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH je i Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu po hitnom postupku čija se podrška očekuje, ne samo od delegata SDA i HDZ-a BiH koji imaju zajedno 23 od potrebnih 30 delegata za njegovo usvajanje, nego i potpora SBB-a, a-SDA i PDA čiji su zastupnici glasali i u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH za usvajanje Budžeta 9. januara.

  Zbog izostanka potvrđivanja Budžeta FBiH u Domu naroda Parlamenta FBiH sam entitet, Federacija BiH od 1. februara nalazi se u finansijskoj blokadi od kada se ne vrše nikakve finansijske transakcije.

  Također, više od 90.000 pripadnika boračke populacije i šehidskih porodica očekuju svoje penzije, invalidnine i naknade čija isplata kasni.

  Nema ni isplate poticaja, niti plaćanja bilo kakvih računa iz 2019. godine, a svoje plaće nisu dobili ni budžetski korisnici na razini FBiH.

  Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan federalnog Zavoda za zapošljavanje za 2019. godinu i Procjenu plana za 2020. i 2021. godinu, te Odluka o izvršavanju Finansijskog plana federalnog Zavoda za zapošljavanje za 2019. godinu, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu.

  Glasat će se i o Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu (konsolidovani), Finansijskom planu federalnog Fonda solidarnosti za 2019. godinu (Anex I) i Odluci o načinu izvršavanja Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu.

  SourceAA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 8 = one