More

  Unutarnji dogovor ili međunarodna asistencija

  Povod za ponovno vraćanje raspakivanja Daytona u fokus političke javnosti je pismo američkog kongresmena Rexu Tillersonu, da se u Daytonu ponovno organizira konferencija o izmjenama Ustava BiH.

  - Advertisement -

  Piše: Boris Brezo

  Naredna godina je izborna. Izmjene Izbornog zakona, implementacija izbornih rezultata, ali i ustavne promjene – sve su to izazovi koji će obilježiti godinu ispred nas. Pogledi su, očekivano, različiti. Čović bi unutarnji dogovor, Zvizdić međunarodnu asistenciju, Šarović smatra da bi izmjene Ustava bile gubljenje vremena.

  Neki od najviših dužnosnika u državi na tradicionalnom Božićnom prijemu vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića. Premda u prazničnom ruhu, teško je bilo zaobići pitanja o najvećim izazovima u idućoj godini. Jedan od njih je i hoće li biti Daytona 2?

  “Ja bih kazao da mi odlučujemo o tome kakva će nam biti Bosna i Hercegovina. Budemo li se vezivali za potrebe svijeta, onda ćemo doživjeti sudbinu onih koji traže svoju opstojnost u odlukama Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine UN-a [Ujedinjene nacije]. Mi moramo jednakopravnost sva tri naroda ugraditi u svoj Ustav”, tvrdi Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH.

  A o načinu kako promijeniti Ustav ne postoji sloga u Bosni i Hercegovini. Stavovi su udaljeni, baš kao i trenutno odnosi Čovića i Izetbegovića, koji su na Božićnom prijemu stajali na dva kraja prostorije. Izetbegović se nije obraćao medijima, ali jeste predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, koji smatra da ideja o Daytonu 2 može biti dobra.

  “Sasvim je sigurno da ako se nastavi dosadašnji međustranački odnos vladajućih partija, koji nas uglavnom vodi ka blokadama, sasvim sigurno da je takva ideja vrlo interesantna”, smatra Zvizdić.

  U Savezu za promjene kažu da bi pokušaj prepakiranja Daytona bio gubljenje vremena.

  “Ako želimo da izgubimo narednih 5-10 godina naših života, onda ćemo se baviti Daytonom 2. Činjenica da mnoge stvari ne funkcionišu, ali to je do nas, i to ne može da riješi Dayton 2”, ocjenjuje Mirko Šarović, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

  Pismo američkog kongresmena

  Povod za ponovno vraćanje raspakivanja Daytona u fokus političke javnosti je pismo američkog kongresmena Rexu Tillersonu, da se u Daytonu ponovno organizira konferencija o izmjenama Ustava BiH. Iz Američke ambasade u BiH poruka da i dalje čvrsto stoje uz Dejtonski mirovni sporazum, koji se mora poštovati, a o Turnerovom pismu ističu:

  “Članovi Kongresa SAD-a [Sjedinjene Američke Države] često iznose stavove koji nužno ne odražavaju trenutnu politiku Vlade SAD-a. Ambasada SAD-a ne komentariše zakonodavne aktivnosti koje predlažu članovi Kongresa SAD-a.”

  Osim neophodnih izmjena Ustava u vezi sa odlukama Ustavnog suda BiH i Suda u Strazburu koji je utvrdio ustavnu diskriminaciju “ostalih”, nije sasvim jasno u kom smjeru bi išao eventualni Dayton 2. Je li to ukidanje entiteta, kantona, ili jačanje državnih institucija?

  Posljednji veliki pokušaj izmjene Ustava, uz asistenciju SAD-a i Evropske unije, dogodio se 2009. godine. Nazvan Butmirskim paketom, predviđao je da Zastupnički dom BiH ima 87 mjesta, od čega tri iz reda ostalih. BiH bi imala jednog predsjednika i dva potpredsjednika. Sesija pregovora nije uspjela. Prvi ih je napustio Milorad Dodik, a zadovoljni nisu bili ni Haris Silajdžić, niti Dragan Čović. I tako je Dayton do danas ostao u svom prvom izdanju.

  Osim Daytona 2, slažu se sagovornici N1 televizije, veliki izazov u 2018. godini biće održavanje izbora, i izmjene Izbornog zakona.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × one = nine