Unija pacijentskih udruženja Brčko distrikta BiH: Sa kakvim se problemima nosimo u doba epidemije Covida 19

  Epidemija Covida 19 koja je zahvatila cijeli svijet negativno se odražava na ionako tešku poziciju članova  Unije pacijentskih udruženja u Brčko distriktu BiH.

  Iz Udruženja „Brčansko srce“ koje okuplja pacijente oboljele od malignih oboljenja kažu da njihovim članovima predstavlja ogroman problem nedostatak testova.

  • Imali smo situaciju da je naša članica trebala putovati na liječenje u Hrvatsku ali u bolnici nije bilo testova za nju. To je ogroman problem, zamislite kako se osjeća neko kome je dijagnostikovan karcinom a ne može otići na liječenje…“ navodi Ramiza Musić, predsjednica udruge.

  Sa velikim problemima susreću se i oboljeli od multipla skleroze. Slavica Jekić, predsjedavajuća udruženja oboljeli kaže da multiplu sklerozu prati   i depresija. Premalo je razumijevanja jer su njihovi članovi  u kolicima, sa štakama i rolatorima. Riječi hvale uputili su za zaposlene u  Urgentnom centru brčanske bolnice ali i sami tvrde da je u JZU  generalno organizacija posla loša.

  Epidemiju Covida negativno osjećaju i distrofičari. S obzirom da se teško kreću, neki skoro nikako ili u kolicima, doživljavaju stres koji ubrzava progresiju i oboljeli su u još težem stanju. Nemogućnost slobodnog kretanja, dovodi do depresije. Iz Udruženja Distrofičara naglašavaju da ih od početka epidemije nije kontaktirao niko osim direktora Fonda zdravstvenog osiguranja, gospodina Miodraga Todorovića. Niko nas nije upitao treba li nam nešto ,niti posjetio, a ima dosta socijalnih slučajeva u našem udruženju, naglašava Enisa Rendić, predsjednica Udruženja.

  Probleme imaju i okupljeni u udruženju “Život sa celijakijom” Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Oboljeli od celijakije u Brčkom za vrijeme COVIDA 19 , moglo bi se reći da se nisu susreli sa velikim problemom po pitanju dijagnostikovanih  celijakija. Međutim osobe koje su u toku dijagnostike imaju veliki problem samim tim što nisu u mogućnosti uraditi nijedan nalaz koji ukazuje na celijakiju (antitijela, gastroskopiju, biopsiju) , samim  tim  dovela nas je u tešku situaciju jer  novootkrivene celijakije su najosjetljivije i mogu stvoriti velike  probleme i dovesti pacijenta u celijacnu krizu , a samim tim i njihovi životi su ugroženi. Nadamo se da će  uskoro i ovi  pacijenti moći da dobiju dijagnozu, da se  pridržavaju iste, i tako  nastave sa svojim normalnim životom, naglasila je Emina Ružić predsjedavajuća brčanskog udruženja Život sa celijakijom.

  Problemi ne zaobilaze ni članove udruženja „Beba više“.  Ljudi koji se bore sa sterilitetom ionako su u velikom stresu. Obustava rada klinika za vantjelesnu oplodnju dodatni je stres posebno za žene kojima otkucava „biološki sat“. Ograničene su na osnovu godina a čini se da su ovu godinu svi izgubili. Takođe, jedan od većih problema je i nemogućnost odlaska na liječenje u inostranstvo. Trenutno tri para, koja trebaju ići na donaciju, koja je kao što znamo, nelegalna u našoj zemlji, ne mogu da otputuju za Češku.

  Ovo su samo neki od problema napominju iz Unije pacijentskih udruženja Brčko distrikta BiH čije je osnivanje podržao i Omladinski centar „Vermont“  iz Brčkog.

  Autor: Unija pacijentskih udruženja Brčko distrikta BiH
  --