More

  Unija evropskih emitera: Morate očuvati javni servis

  - Advertisement -

  U svom pismu članovima Predsjedništva BiH: Bakiru Izetbegoviću, Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću, te predsjedavajućem Vijeća ministara te zemlje Denisu Zvizdiću, Unija evropskih emitera (EBU) ističe da sa zabrinutošću prati pogoršanje stanja javnog medijskog servisa u BiH.

  “Jasno nam je da je BHRT dostigao fazu u kojoj se njegovo zatvaranje očekuje za nekoliko dana. BHRT je lišen stabilnog finansiranja već godinama, a danas nije u stanju da isplati plaće ili da ispuni ugovorom vezane obaveze prema tehničkim i programskim dobavljačima. Nisu čak ni u stanju da isplate račune za struju i kompanija im prijeti da će im prekinuti dotok struje”, navodi se u pismu EBU-a.

  Izvršni odbor EBU-a poziva članove Predsjedništva i Zvizdića da osiguraju opstanak BHRT-a i da odmah pokrenu značajnu reformu zakona o medijima.

  Kulturna raznolikost

  “Opstanak javnog servisa i njegova nezavisnost leži u srcu demokratskih društava. Posebno u vašoj zemlji, koja je od historijske i strateške važnosti, važno je da se očuva javni servis i da doprinese, ne samo informiranju stanovništva, nego i koheziji države, tako što će odražavati kulturnu raznolikost. Znamo da je vaš cilj da postanete dio EU-a. Primjećujemo da ugovor o Evropskoj uniji kroz tzv. Amsterdamski protokol, prepoznaje nezavisni javni medijski servis kao suštinsku odliku svakog člana EU-a”, navodi se u pismu EBU-a.

  Dodaje se i da je delegacija EBU-a spremna da doputuje u Sarajevo i pomogne pri iznalaženju rješenja.

  I članovi Evropskog parlamenta uputili su nedavno pismo bh. vlastima u kojem su ih upozorili na potrebu rješavanja problema održivosti Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine.

  Iz EP-a su upozorili da bi uslijed raspada BHRT-a, Bosna i Hercegovina bi postala jedina evropska zemlja bez javnog emitera, što je u suprotnosti sa evropskim standardima i vrijednostima.

  Zastupnici u Evropskom parlamentu pozivaju vlasti BiH da ispune standarde Evropske unije i Vijeća Evrope i osiguraju nezavisnost Javnog medijskog servisa, trenutnu finansijsku održivost sistema Javnog medijskog servisa.

  Također se predlažu izmjene i dopune postojećeg zakonodavstva, odnosno da se osiguraju odgovarajuća privremena rješenja. Dalje se u pismu traži da se osiguraju odgovarajući entitetski Javni medijski servisi, zasnovani na etničkim specifičnostima konstitutivnih naroda, koji neće služiti prvenstveno vladama ili strankama na vlasti i koji će afirmisati život i kreativnost stanovništva i spriječiti etničke podjele i poticanje na govor mržnje.

  Stanje nikad teže

  Kao zadnju stavku iz EP-a poručuju da je „potrebno podržati nacionalnog emitera BHRT kao faktor sinergije, instrument demokratskog dijaloga između različitih etničkih grupa u BiH i njihovog međusobnog razumijevanja, povjerenja i afirmacije, baziranog na nepristrasnom, nezavisnom, uravnoteženom, profesionalnom i najkvalitetnijem sadržaju, koji priprema multietničko osoblje, uz podjednako korištenje svih jezičkih verzija u Bosni i Hercegovini”.

  Zastupnici u Evropskom parlamentu, pozivaju Evropsku komisiju da obrati pažnju, vrši nadzor i pomogne predložene aktivnosti, navodi se u pismu upućenom bh. vlastima.

  Al Jazeera je u januaru izvijestila kako sindikati tvrde da od osnivanja BHRT-a stanje nije bilo teže. Direktor Belmin Karamehmedović tada je rekao da je pitanje dana kada će, zbog problema finansiranja, BHRT obustaviti rad.

  Zaposlenici BHRT-a nekoliko puta su protestirali, tražeći da se uspostavi stabilan način finansiranja javnog servisa.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 7 = twenty eight