UN optužuje Saudijsku Arabiju i koaliciju za ratni zločin

  UN-ovi stručnjaci za ljudska prava smatraju da se djelovanje koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u Jemenu može smatrati ratnim zločinom.

  Obje strane su regrutirale djecu između 11 i 17 godina dobi i koristili ih u ratovanju [EPA]

  Zračni napadi saudijske koalicije u ratu u Jemenu uzrokovali su teška civilna stradanja na tržnicama, vjenčanjima i ribarskim brodovima, a neki od njih mogli bi predstavljati ratne zločine, rekli su u utorak stručnjaci za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

  Saudijska Arabija predvodi savez sunitskih arapskih država koje imaju podršku Zapada i koje pokušavaju na vlast vratiti međunarodno priznatu jemensku vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija, kojega su iz prijestolnice Sane 2015. protjerali Husi, saveznici Irana.

  Husi su ispaljivali rakete u Saudijsku Arabiju, blokirali dostavu potrepština u Taiz i granatirali taj grad s povišenog teritorija, istaknuli su dužnosnici UN-a, dodavši kako je i ta strana odgovorna za mučenja, odnosno također za ratni zločin.

  Koalicijske snage su uvele blokade luka na Crvenom moru i zrače luke u Sani, zbog čega su Jemenci ostali bez ključnih potrepština.

  I u tom slučaju moglo bi se raditi o zločinima, poručili su nezavisni stručnjaci u svom prvom izvještaju za Odbor za ljudska prava.

  Regrutacija djece

  Koalicijske procedure dodatnih inspekcija u luci Hodeidah imale su negativan utjecaj i na komercijalni prijevoz, iako nijednom inspekcijom UN-a ili koalicije nije otkriveno krijumčarenje oružja u Jemen u kojem je 8,4 miliona ljudi na rubu gladi, dodali su stručnjaci.

  “Zračni napadi koalicije uzrokovali su većinu zabilježenih civilnih stradanja. U posljednje tri godine takvim su napadima pogođena stambena područja, tržnice, pogrebi, vjenčanja, pritvori, civilni brodovi i čak i bolničke zgrade”, objavio je odbor.

  Njegova istraga 11 incidenata izazvala je “ozbiljnu zabrinutost oko procesa biranja meta koalicije”.

  “Pojedinci u jemenskoj vladi i u koaliciji, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, možda su počinili napade koji krše principe selektivnosti, proporcionalnosti i predostrožnosti, što odgovara ratnim zločinima”, zaključili su stručnjaci i dodali kako imaju tajni popis osumnjičenih.

  Obje strane su regrutirale djecu između 11 i 17 godina dobi i koristili ih u ratovanju, što je također ratni zločin.

  Ovaj izvještaj objavljen je uoči mirovnih pregovora pod posredstvom UN-a koji će se održati 6. septembra između Husija i jemenske vlade.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six + two =