More

  Ulaganja u željezničku infrastrukturu šansa za bh. privredu

  - Advertisement -

  [SAOPŠTENJE]  Odjeljenje za privredni razvoj Brčko distrikta BiH bilo je domaćin sastanka predstavnika željeznica Federacije BiH, Republike Srpske, željeznica Hrvatske, te predstavnika Luke Brčko, internacionalne logističke kompanije BELISAR i svjetske brodarske kompanije CMA-CGM. Tema sastanka bila je elektrifikacija pruge od Tuzle do Vinkovaca, preko Brčkog, kao i logističke mogućnosti Brčkog.

  Prema procjenama o vrijednosti investicije za elektrifikaciju pruge od 115 km, potrebno je nešto više od 40 miliona EUR. U ovom projektu bi učestvovale Hrvatska i BiH, odnosno entiteti i Brčko distrikt, a najveći dio sredstava bi se mogao obezbijediti kroz IPA fondove. Uz revitalizaciju jedine međunarodne luke u BiH, Luke Brčko, bio bi uspostavljen intermodalni transport, a Brčko bi postalo regionalni logistički centar, od čega bi koristi imalo područje u poluprečniku od 100 kilometara od Brčkog, rečeno je na sastanku.

  “Opravdanost ovog projekta je u ekonomskom i ekološkom smislu jer je zelena energija budućnost. Elektrifikaciju treba sprovesti ne samo na dijelu od Tuzle do Vinkovaca, nego i do Doboja. Na ovaj način bi se troškovi Željeznice i Federacije i RS-a smanjili kod pogonske energije za lokomotive, te kod cijene održavanja, što na kraju ima ulogu i kod cijene transporta. Ujedno, rasteretili bismo ceste i saobraćaj jer na ovom području značajan dio rasutih tereta se voze drumskim putem, a prirodno je da se voze željeznicom“ rekao je generalni direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić.

  Šef odjeljenja za privredni razvoj Pero Gudeljević rekao je da priča u vezi sa revitalizacijom Luke Brčko i kontejnerskim terminalom treba da se zaokruži elektrifikacijom željezničke pruge, kako bi željeznička mreža bila potpuna, a troškovi prevoza roba bili smanjeni. Prema riječima izvršnog direktora za logističke operacije BELISAR grupe Jove Ilića, koristi od ovog projekta ima cijela domaća privreda čime bi se kapaciteti sjeveroistočne Bosne koji gravitiraju ka Brčkom učinili mnogo dostupnijim na svjetskom tržištu.

  Na sastanku je zaključeno da Brčko ima sve preduslove da postane regionalni logistički centar za transport robe koji omogućava kombinovani transport brodovima, željeznicom i kamionima. Projekat elektrifikacije pruge Tuzla-Brčko-Vinkovci donio bi bitne benefite za kompletnu privredu pri čemu bi došlo do pojeftinjenja usluga transporta zbog ekonomske isplativosti ovakvog prevoza roba.

  Autor: Jovo Ilić, izvršni direktor za logističke operacije BELISAR Grupe
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img