More

  Ukida se dežurstvo učenika u svim školama Brčko distrikta

  „U skladu sa članom 57 Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini podnosim prijavu kao roditelj učenika u obrazovnom sistemu Brčko distrikta sa nadom da će se nezakonita praksa uspostavljena prije 40-ak godina prekinuti.

  Naime, u obrazovnom sistemu Brčko distrikta BiH postoji fenomen „dežurstvo učenika“ koji se praktikuje u skoro svim školama, a koji protivriječi zakonskim propisima koji uređuju oblast obrazovanja. Ne slijedeći pravne akte koji su definisani zakonima i pravilnicima iz oblasti obrazovanja, osnovne i srednje škole Brčko distrikta BiH su u Pravilima škole propisale obavezu dežuranja učenika i na taj način prekršile normative koji se tiču obaveze učenika da pohađa nastavni proces i, još bitnije, ugrozile bezbjednost učenika.

  Brčko distrikt će biti prva lokalna zajednica u BiH koja ukida fenomen „dežurstvo učenika“ i rješava pitanje bezbjednosti u srednjim i osnovnim školama na sistemski način. Prve informacije nisu obećavajuće – u početku će biti zapošljavani portiri koji, u određenom broju, nisu u stanju ni sebe čuvati.

  ,,Škole su, nažalost, jedine ustanove koje nemaju adekvatnu zaštitu i jedine u koje idu djeca. Upravo zbog činjenice da u škole idu djeca, sigurnost mora biti na najvišem mogućem nivou, što uključuje zapošljavanje osoba koje će i fizički i mentalno biti spremne na moguće izazove.

  Zaposleni treba da imaju niz ovlaštenja i radnih zadataka, od zaštite sigurnosti učenika, radnika škole i roditelja, legitimisanja onih koji ulaze u školu, do čuvanja školske imovine i identifikacije učenika koji se ponašaju vandalski prema istoj.“

  Božidar Jović, profesor i roditelj

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ eight = 1