More

  Ujedinjena Srpska Brčko obilježila Dan primirja

  spot_imgspot_img

  [SAOPŠTENJE] Polaganjem vijenca na Spomenik solunskom dobrovoljcu Dobri Jovanoviću članovi Opštinskog odbora Ujedinjene Srpske u Brčkom obilježili su Dan primirja koji je praznik posvećen završetku Prvog svjetskog rata.

  Dan primirja obilježava se širom svijeta u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Njemačkom i time okončale Prvi svjetski rat.

  Primirje u Prvom svjetskom ratu potpisano u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

  Dan primirja u Prvom svjetskom ratu predstavlja veliki datum za srpsku istoriju, jer je poslije četiri godine golgote srpski narod, uz velike žrtve, uspio da ostvari istorijsku pobjedu nad neprijateljem.

  Kao glavni motiv za amblem Dana primirja koristi se cvijet Natalijina ramonda. Riječ je o ugroženoj vrsti cvijeta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže, na najvišem vrhu Kajmakčalana, na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

  Simbolika cvijeta je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena. Cvijet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je kao cvijet feniks, odnosno čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može da oživi, što ukazuje i na vaskrsnuće srpske države iz pepela poslije Prvog svjetskog rata.

  OO Ujedninjena Srpska Brčko distrikt BiH

  Čitano

  Povezani članci