UIO BiH: Prihodi od indirektnih poreza za sedam mjeseci veći za 357 miliona KM

  UIO BiH zabilježila je rast prihoda po svim vrstama indirektnih poreza.

  [Gorana Jakovljević/AA]

  Prihodi od indirektnih poreza u sedam mjeseci 2018. godine iznosili su 4 milijarde i 266 miliona KM i veći su za 357 miliona KM ili 9,14 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

  “Samo u mjesecu julu 2018. godine Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine je prikupila 688 miliona KM indirektnih poreza što je za 69 miliona KM više u odnosu na juli 2017. godine”, izjavio je danas Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju.

  Nakon što je UIO privrednicima u BiH izvršila povrat PDV-a u iznosu od 790 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu januar-juli, a to su država, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su 3 milijarde i 476 miliona KM i veći su za 299 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu prošle godine.

  “Za finansiranje državnih institucija u prvih sedam mjeseci ove godine raspoređen je iznos od 432 miliona KM. Federaciji BiH ukupno je raspoređeno 1 milijardu i 931 milion KM, Republici Srpskoj 982 miliona KM i Brčko distriktu 105 miliona KM”, kazao je Kovačević.

  Prema njegovim riječima, UIO je zabilježila rast prihoda po svim vrstama indirektnih poreza.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 2 = three