More

  Uhapšenima u akciji Sistem izrečene mjere zabrane

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  [SAOPŠTENJE] Ne prihvativši prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH za određivanje pritvora, Osnovni sud u Brčkom odredio je mjere zabrane trojici službenih lica Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH, koji su prošle sedmice uhapšeni u antikorupcijskoj akciji kodnog naziva Sistem. Umjesto mjere pritvora koju je za dvojicu osumnjičenih predložilo Tužilaštvo, sud je direktoru ovog zavoda i njegovom zamjeniku izrekao mjere zabrane preduzimanja ove službene dužnosti. S druge strane, predsjedniku nadzornog odbora Zavoda, u skladu s tužilačkim prijedlogom, izrečena je mjera zabrane preduzimanja službene dužnosti člana komisije za zapošljavanje u Zavodu i JP Putevi Brčko. Usto, svima je izrečena mjera zabrane sastajanja s određenim licima, koje je u daljnjem toku postupka potrebno saslušati u svojstvu svjedoka.

  U skladu sa državnom Strategijom za borbu protiv korupcije Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Distrikta, nastavlja kontinuirane aktivnosti na istraživanju, dokumentovanju i suzbijanju visoke korupcije na području Brčko distrikta BiH. U tom pravcu, otvorena je i istraga protiv službenih lica Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta, i to protiv I.D.*rođenog 1947. g, A.I. *rođenog 1974. g. i B.D.* rođenog 1982. g, svi iz Brčkog. Oni su osumnjičeni da su kao članovi Komisije za zapošljavanje u postupku po javnom konkursu raspisanom od strane Zavoda, iskoristivši svoj službeni položaj, preduzeli nezakonite radnje kako bi određenim licima pribavili korist u vidu izbora na radna mjesta na štetu ostalih kandidata.

  Oni su prošle sedmice lišeni slobode u anitkorupcijskoj akciji Sistem, nakon čega su predati Tužilaštvu, gdje su ispitani u svojstvu osumnjičenih za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak, Tužilaštvo je sudu odmah predložilo određivanje pritvora za I.D. i A.I., odnosno izricanje mjera zabrane za trećeosumnjičenog B.D. Ne prihvativši tužilački prijedlog, Osnovni sud je svima izrekao mjere zabrane preduzimanja službene dužnosti u Zavodu, i to direktoru i njegovom zamjeniku u okviru tih funkcija, a trećesoumnjičenom u okviru dužnosti člana komisije za zapošljavanje koja se odnosi na istu dužnost i u JP Putevi Brčko. Usto, trojici osumnjičenih izrečena je mjera zabrane sastajanja sa svjedocima, uz upozorenje da im se može odrediti pritvor, ako prekrše obaveze iz izrečenih mjera. Iako trajanje mjera nije precizirano, njihovu opravdanost sud će preispitivati istekom svaka dva mjeseca. Na odluku o mjerama zabrane, osumnjičeni za krivično djelo korupcije mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu Distrikta, jednako kao i Tužilaštvo koje će o podnošenju žalbe odlučiti u roku od 24 sata.

  *Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img