UEFA postrožila kriterije za izdavanje licenci za nastup u Evropi naredne sezone

  Na seminaru se govorilo o administrativnim, zakonskim, finansijskim, sportskim i infrastrukturnim kriterijima u postupku licenciranja za sezonu 2019/20, te je naglašeno da je UEFA postrožila određene kriterije kako bi klubovi ispunili uslov za nastup na evropskoj sceni.

  UEFA je za izdavanje licenci za međunarodna takmičenja uvela i još nekoliki novosti prilikom ispunjavanja zakonskih kriterija (Foto: Arhiva)

  Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) postrožila je kriterije za izdavanje licenci klubovima za nastup u Ligi prvaka i Evropa ligi za sezonu 2019/20.

  Iz bosanskohercegovačkih premijerligaša ističu da im je to saopšteno na jučerašnjem seminaru u Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine (N/FS BiH).

  Na seminaru se govorilo o administrativnim, zakonskim, finansijskim, sportskim i infrastrukturnim kriterijima u postupku licenciranja za sezonu 2019/20, te je naglašeno da je UEFA postrožila određene kriterije kako bi klubovi ispunili uslov za nastup na evropskoj sceni.

  Shodno tome, npr. klubovi će morati više pažnju posvetiti radu u omladinskim selekcijama, odnosno poboljšati segment u “zaštiti i dobrobiti djece”, što će kontrolisati eksperti.

  Svaki klub morat će imati i posebno medicinsko osoblje za omladinske selekcije, javlja Anadolu Agency (AA).

  Transparentniji će morati biti i proces prilikom ispunjavanja finansijskog kriterija. Klubovi će biti u obavezi da revizorske izvještaje objavljuju i na klupskim web-stranicama.

  UEFA je za izdavanje licenci za međunarodna takmičenja uvela i još nekoliki novosti prilikom ispunjavanja zakonskih kriterija.

  Kriterij za Premijer ligu BiH neće biti pretjerano teži

  Međutim, da bi ispunili kriterij za dobijanje licence za Premijer ligu BiH klubovi neće imati pretjerano teži zadatak nego je to slučaj bio u prošloj sezoni.

  Iako su iz N/FS BiH ranije najavljivali da će svaki stadion na kojem će se igrati premijerligaške utakmice morati imati funkcionalne reflektore od sezone 2019/20, to se neće desiti.

  Obzirom da je proces u toku i da radovi u mnogim lokalnim sredinama ne idu predviđenom dinamikom, N/FS BiH odlučio je izaći u susret klubovima te uslov vezan za reflektore uvesti obaveznim od sezone 2020/21.

  Za narednu sezonu, primjera radi, u omladinskim selekcijama klubova (U-16 i U-18) morat će raditi treneri koji posjeduju najmanje “A” licencu, a ne kao do sada, kada su na klupama mogle biti osobe s “B” trenerskom licencom.

  “Seminaru su juče u Sarajevu prisustvovali predstavnici svih 12 klubova Premijer lige BiH”, objavili su na oficijelnoj internet stranici N/FS BiH.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × = four