Udruženje žena „Okrugli sto“: Neophodno otvoriti temu uticaja epidemije na prava žena

Foto: Portal Radija Brčko

Udruženje žena „Okrugli sto“ Brčko distrikt BiH danas je organizovalo radionicu „Uticaj pandemije COVID – 19 na prava žena – ženska perspektiva vandrednih situacija“ u prostorijama Omladinskog centra.

„Udruženje radi dugi niz godina kao jedino multietničko udruženje ovog fokusa djelovanja i važno nam je da zajednica dobije informacije o tome kako se žene snalaze sa situacijom u kojoj se nalazimo“, rekla je u uvodnom izlaganju predsjednica Udruženja Almerija Petrović.

Radionicu je vodila Ana Kotur-Erkić, pravnica, aktivistica i novinarka sa dugogodišnjim iskustvom rada u oblasti ljudskih prava manjinskih i marginaliziranih grupa stanovništva. Prezentirala je međunarodni i domaći pravni okvir zaštite ljudskih prava žena u kriznim situacijama i uticaj epidemije virusa COVID-19 na prava žena i organizacije žena u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na Brčko distrikt.

„Najznačajnije od svega, nismo se danas ovdje okupile da bismo jedna drugoj rekle probleme sa kojima smo se susretale u proteklom periodu, već da  damo doprinos u rješavanju tih problema, kroz aktivno učešće – u prvom redu kroz javnu raspravu o Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, te zajednički nastup u djelovanju prema institucijama, za kojim postoji ozbiljna potreba u domeni zaštite prava žena“, naglasila je predavačica.

Osvrnula se i na položaj marginaliziranih skupina žena u Distriktu.

„ Žene koje su na prvoj liniji borbe s epidemijom nisu značajnije nagrađene za svoj rad, žene žrtve nasilja su ostale nevidljive i kroz proces prijave nasilja i kroz institucionalni odgovor na nasilje, trudnice i žene s različitim hroničnim oboljenjima su zdravstvenu zaštitu dobijale u trenucima prijeke potrebe i nisu mogle redovito da idu na preglede, a to su samo neki primjeri koliko zajednica nije vidjela žene“, objasnila je.

Kako je najavljeno, udruženje će u narednom periodu raditi na povezivanju sa drugim organizacijama civilnog društva, kako bi radili institucijama i javnosti ponudili rješenja za probleme građana Distrikta u okolnostima života s epidemijom.