Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“: U sklopu akcije krv darovalo 120 osoba

  Kako su djeca oboljela od raka vrlo često u potrebi za transfuzijom radi prirode liječenja kroz koje moraju proći, Udruženje, Crveni križ i Zavod su odlučili pokrenuti akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Roditeljskoj kući.

  [AA - Ilustracija]

  Druga akcija darivanja krvi koju su zajedničkim snagama organizovali Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“, Crveni križ FBiH, Crveni križ općine Centar i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH bila je više nego uspješna, javlja Anadolu Agency (AA).

  Za akciju se prijavilo 147 osoba od kojih je 120 njih ispunilo uslove za darivanje, te koji su uspješno darivali svoju krv.

  Kako su djeca oboljela od raka vrlo često u potrebi za transfuzijom radi prirode liječenja kroz koje moraju proći, Udruženje, Crveni križ i Zavod su odlučili pokrenuti akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Roditeljskoj kući koja je postala sinonim za drugi dom ovoj populaciji najhrabrije djece.

  „Ovo je druga po redu akcija ovog tipa koja je održana u Roditeljskoj kući pokrenuta željom humanih donatora i njihovom željom da pomognu, te potrebama djece oboljele od raka. Pohvalna je činjenica da su se građani odazvali u tolikom broju akciji što pokazuje koliko postoji humanih ljudi koji su spremni biti podrška ranjivim grupama“, navode iz Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

  Djeca oboljela od raka su jedna od grupa kojima je krv svakodnevno potrebna kako bi mogli uspješno završiti svoje intenzivno bolničko liječenje.

  Djeca oboljela od raka, poručeno je, su istinski heroji, ali ne mogu sami izdržati svoje liječenje potrebno je da imaju i oni svoje sopstvene heroje koji će ih spasiti. Radi toga je i slogan ove akcije bio „Daruj krv, budi njihov heroj!“.

  „Kada kažemo da dajete poklon koji život znači, mi to bukvalno tako i mislimo, jer naša dječica svakodnevno trebaju krv i njene derivate kako bi izdržali do kraja svoje liječenje. Bez krvi njihovo liječenje ne bi bilo moguće, a samim time bi bilo dovedeno i izlječenje u pitanje. Veoma smo zahvalni svim građanima koji su se odazvali akciji i koji će zasigurno pomoći pri izlječenju bar jednog djeteta, a ne treba ni govoriti šta to znači i koliko“, rekao je Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srce za djecu“.

  Namik Hodžić, generalni sekretar CKFBiH, uptio je riječi zahvalnosti onima koji su se odazvali akciji u Roditeljskoj kući.

  „Još jednom su darivaoci pokazali da mali heroji nisu sami, i da su uvijek tu da pomognu. Prezadovoljni smo današnjim odzivom, i svako hvala je malo. Krv je lijek koji nema zamjenu, darivanjem krvi spašavate živote, a nema ništa vrijednije od toga“, izjavio je Hodžić.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  52 ÷ = thirteen