More

  Udruženje „Distrofičari“ Brčko obilježilo 13 godina rada

  spot_imgspot_img

  Udruženje “Distrofičari” Brčko danas je obilježilo 13 godina od svog osnivanja. Udruženje okuplja oboljele od mišićne distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja.

  Predsjednica Udruženja, Enisa Rendić, otkriva kako je zadovoljna dosadašnjim radom i uspjesima Udruženja, a pošto je danas održana i Godišnja skupština, podijelila je planove za razne aktivnosti u ovoj godini, te posjete drugim udruženjima sličnog tipa u BiH.

  „Za ovu bolest se zna da nema lijeka, ali nam je lakše kada smo zajedno, naše intelektualne sposobnosti nisu narušene i možemo da komuniciramo kao i bilo koja druga osoba“, rekla je Rendić.

  Udruženje broji 32 člana

  Kao jedan od najvećih uspjeha Udruženja Enisa bi izdvojila osiguravanje prava oboljelim od mišićne distrofije na stacionarni rehabilitacioni tretman u trajanju od 21 dan godišnje, a najveći problem trenutno je loš kvalitet ortopedskih pomagala.

  Udruženje trenutno broji 32 člana, što ne predstavlja veliki broj u odnosu na 200 dijagnosticiranih na području Brčko distrikta BiH.

  „Imamo i dosta mlađih članova koji rade i idu na fakultet, mada se dosta mladih ne želi prijaviti iz nekog stida i straha. Ovom prilikom ih želim uputiti da odmah krenu sa detaljnom i preciznom dijagnostikom, kako bi usporili progresiju distrofije“, kazala je predsjednica.

  Ona otkriva kako i dalje ima dosta diskriminacije, koja je u mnogim slučajevima nenamjerna, te da oboljeli moraju raditi na psihi kako bi shvatili da ih njihovo otežano kretanje, posebno uz stepenice, te život u kolicima, neće spriječiti da privređuju jednako kao i oni koji nisu u kolicima.

  Rendić poziva sve oboljele da se prijave u ovo udruženje kako bi pomogli svojoj psihi, koja je jednako važna kao i rehabilitacija, fizička aktivnost i redovni odlasci u banje.

  Piše: Azra Bijedić
  Fotoreporter: Samir Tukulj
  Izvor: Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × two = ten

  Čitano

  Povezani članci