Udruženje distrofičara Brčko upriličilo osmomartovsko druženje

  U narednom periodu planiraju dosta toga da urade. Sredstava ima za predavanja, seminare i radionice te njima vrlo bitno - saradnja sa drugim udruženjima.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Novinar: Kristian Bilić

  Osmomartovsko druženje u Brčkom jučer su upriličili članovi brčanskog Udruženja distrofičara i na taj način ukazali javnosti da i oni žive među nama.

  “Mi smo jedva čekali ovaj dan da se možemo da skupimo. To je naš dan, jer nama je jako teško se skupiti, spremiti se i doći, jer smo u jako teškom položaju i teško smo pokretni”, kazala je Enisa Rendić, predsjednica Udruženja.

  Udruženje svake godine slavi Dan Brčko distrikta, ali i Dan žena, prilikom kojeg se svi okupe i simbolično skrenu pažnju na sebe.

  „Mi smo se obradovali na javnoj raspravi kada smo čuli da će nam povećati grant na 15 hiljada ove godine, dobili smo sve pohvale na naš rad. Ta sredstva nam mnogo znače, možemo više da se družimo, da obilazimo bolesne članove i čak možemo da se sastanemo sa udruženjima van Distrikta“, istakla je Rendić.

  Prošle godine su se uselili u nove prostorije Udruženja koje su pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i kažu da im je mnogo bolje te da imaju bolje uslove, a posebno im je drago što surađuju sa Udruženjem oboljelih od multiple skleroze.

  U narednom periodu planiraju dosta toga da urade. Sredstava ima za predavanja, seminare i radionice te njima vrlo bitno – saradnja sa drugim udruženjima.

  „Zaista smo zahvalni Vladi na pomoći i svima onima koji su nas shvatili i razumjeli i tako da se mi možemo još više okupljati, družiti i učiti, što inicira bolju kvalitetu naših života“, poručila je Rendić.

  Kažu da im ovo dosta znači, jer su prve godine dobili dvije i pol hiljade maraka, zatim pet hiljada i sada petnaest te smatraju da nose odgovornost kako bi što efikasnije i učinkovitije utrošili predviđena sredstva.

  „Imamo dosta oboljelih koji izbjegavaju da se prijave u Udruženje i da shvate svoju bolest i da shvate šta im je raditi. Naravno, prvo treba precizna dijagnoza i da se vidi šta dalje. Nažalost, za ovu bolest nema lijeka, ali mi nastojimo ovakvim stvarima da drugima prenesemo svoja iskustva. Dobro nam dođu i banjska liječenja i time se održavamo”, zaključila je Rendić.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five + two =