More

  Udruženje dijabetičara potpisalo memorandum o saradnji sa FZO Brčko distrikta BiH

  Nizom aktivnosti Udruženje dijabetičara Brčko distrikta obilježilo Svjetski dan dijabetesa. Završna manifestacija, održana proteklog petka u gradskom Omladinskom centru, bila je prilika i da predstavnici pacijentskog udruženja koje postoji duže od 16 godina, potpišu i memorandum o saradnji sa direktorom Fonda Zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH gospodinom Miodragom Todorovićem, te da zainteresovanim  prezentuju, šta je to šećerna bolest, načini prevencije i moguće komplikacije ove bolesti koja obuhvata deset odsto stanovnika Distrikta svih životnih dobi.

  „Organizovali smo javnu tribinu za sve građane Brčko distrikta pod nazivom „Diabetes mellitus i komplikacije“. Predavači su na naše veliko zadovoljstvo bili endokrinolog prim.dr Mirjana Todorović, kardiolog prim.dr Admir Alagić, porodični doktor prim.dr Maksida Jašarević kao i oftamolog prim.dr Gordana Kisić, koji su govorili o prevenciji i komplikacijama koje prate dijabetes. Pored toga takođe smo upriličili i potpisivanje memoranduma o saradnji sa FZO što je jedna velika i značajna stvar za naše udruženje, u svoje lično ime i u ime članova udruženja se zahvaljujem FZO na podršci i razumijevanju“.

  Predsjednik Udruženja Dijabetičara Brčko distrikta BiH, Đorđe Vuković takođe je najavio i projekat    Škola Dijabetesa koga će takođe za sve zainteresovane građene Distrikta, voditi stručno medicinsko osoblje te certifikovani predavači. Potpisivanje sporazuma sa Fondom veliki je iskorak ali i samo razumjevanje za pomenutu kategoriju pacijenata naglasio je i direktor brčanskog Fonda.

  „Ovo večeras je samo jedna u nizu aktivnosti koje sprovodimo u saradnji sa Udruženjem Dijabetičara. Ono na šta sam jako ponosan, jeste činjenica da smo za narednu godinu dogovorili sa šefom resornog Odjeljenja da izdvajanja za ovu populaciju , budu barem duplo veća. Takođe, mi smo ovde da i sami naučimo kako pomoći i razumjeti oboljele od dijabetesa. Edukacija je nešto što treba da predhodi prevenciji i to je ono na čemu će Fond partnerski da radi sa predstavnicima Dijabetičara“ istakao je Miodrag Todorović Disrektor FZO Brčko distrikta BiH.

  Da je prevencija najvažnija saglasana je i doktorka Mirjana Todorović koja od samog nastanka Udruženja usko sarađuje sa pacijentima. Todorovićeva je istakla da je nakon prevencije, naravno važna i dijagnostika kao preduslov za kvalitetno liječenje svakog pojedinca.

  „Posebno bi pohvalila projekat Škola dijabetesa našeg predsjednika Đorđa Vukovića, kog smo svi podržali i ja kao ljekar smatram da je ovakav projekat od izuzetnog značaja za svakog pojedinca, bez obzira da li on imao šečer ili neko od njegovih članova porodice. Osvjestiti svakog pojedinca i opet ponavljam raditi na prevenciji i edukaciji je u globalnom smislu zaista velika stvar i ja sam tu da svojim znanjem i radom dam svoj doprinos kako radu udruženja tako  i svim ljudima koji su zainteresovani i žele da nauče i znaju više“, kazala je Todorović.

  „Projekat „Škola dijabetesa“ je namijenjen svim građanima distrikta koji žele da nauče više o samoj prevenciji Šećerne bolesti, oboljelima kako voditi zdrav život sa dijabetesom i izbjeći ili odgoditi sve moguće komplikacije koje ova bolest nosi. Škola je zamišljenja u vidu teorijskih i praktičnih radionica gdje će teme biti prilagođene grupama. Prijave se mogu  izvršiti svaki radni dan od 07 do 14 časova u Prostorijama udruženja (koje se nalaze ul. R.Dž.Čauševića 30 – naselje Kolobara). „ istakao je Vuković.

  Autor: Željko Lazarević / Udruženje dijabetičara Brčko
  Izvor: Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty ÷ = 8

  Čitano

  Povezani članci