Udruženje Brčansko srce posjetilo Odjel za ginekologiju i akušerstvo

Udruženje Brčansko srce svaki januar u posljednjih dvanaest godina obilježava kao mjesec za borbu protiv raka grlića maternice, te posljednju sedmicu januara provode u posjetama Odjelu za ginekologiju i akušerstvo JZU „Zdravstvenog centra Brčko“, kako bi skrenuli pažnju na važnost redovnih ginekoloških pregleda i vršenja papa testa.

Predsjednica ovog udruženja, Ramiza Musić, tvrdi kako se svijest žena podigla što se tiče ovog problema i da sve više žena redovno ide na ginekološke preglede i radi papa test.

„Ne možemo spriječiti nastanak ove bolesti, ali je možemo otkriti u ranoj fazi. Mislim da je naše udruženje prava adresa za one koji budu dijagnosticirani ovom bolešću, jer su tu žene koje su predbrodile tu bolest i oboljeli mogu iz prve ruke saznati sve što ih zanima, a što im doktori možda ne bi mogli reći“, kazala je predsjednica Udruženja.

Svakodnevni rast oboljelih od raka grlića maternice

Šef Odjela za ginekologiju i akušerstvo, dr. Slavko Nikić, iznosi zabrinjavajuću činjenicu kako je u posljednje tri godine više dijagnoza raka grlića maternice i karcinoma jajnika nego u prethodnih deset godina.

Ovaj odjel sarađuje sa Brčanskim srcem već dugi niz godina, a dr. Nikić se pohvalio činjenicom da se kod njih čitav pregled i testiranje može obaviti za deset dana, bez čekanja i naručivanja.

Specijalista ginekologije i akušerstva dr. Begzudin Ahmetović otkrio je da je u protekloj kalendarskoj godini na području Brčko distrikta BiH otkriveno 27 ginekoloških zloćudnih tumora, a od toga 9 slučajeva raka grlića maternice u različitim stadijima, te da je ovo poražavajuća brojka s obzirom na broj stanovnika BDBiH.

„Teško je očekivati da će se u narednom periodu ovaj broj smanjivati iz prostog razloga nepostojanja državnog programa prevencije raka grlića maternice, koji bi podrazumijevao obavezu žena da se u određenim vremenskim intervalima javljaju na tzv. preventivni ginekološki pregled i vrše test na rano otkrivanje raka grlića maternice“, rekao je Ahmetović.

Piše: Azra Bijedić
Fotoreporter: Samir Tukulj
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

ten ÷ one =