Udruženje BH novinari podijelilo maske medijskim radnicima u Brčkom

Stopedeset maski koje je obezbijedilo Udruženje “BH novinari” sa sjedištem u Sarajevu, uz donaciju i pomoć od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, danas je podijeljeno medijskim radnicima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Kluba novinara Bosanska Posavina pri Udruženju “BH novinari”, Admir Kadrić, naglasio je u izjavi za Otisak.ba da novinari ne samo da nisu adekvatno zaštićeni i da nisu adekvatno tretirani kad je riječ o važnosti ovog posla, nego da se vrlo često i napadaju zbog nekih stvari.

“Sjetimo se Srebrene maline pa ćemo vidjeti kako su novinari koji su istraživali i koji su dokazali mutne radnje još dobili kritike zbog toga, iako su bili u aktivnostima i za COVID i izvještavali svakodnevno”, podsjetio je on.

Ovo je treća donacija u vrijeme pandemije koja je pristigla za medijske radnike u Brčkom.

Ovoga puta je uz pomoć Zemljoradničke zadruge Brka obezbijeđen i kontingent zaštitnih sredstava, prvenstveno dezinfekcionih sredstava za ruke za brčanske medijske radnike koji neumorno pravovremeno izvještavaju o svim informacijama u vezi pandemije, a čiji se posao često marginalizira i degradira.

„Mislim da je ovaj posao najmanje cijenjen od svih onih koji su angažovani u ovom cijelom procesu i zbog toga i na ovaj način ukazujemo i vlastima, ali i posebno poslodavcima u privatnim medijima da moraju više voditi računa o ugledu svojih uposlenika i o njihovoj zaštiti kad je COVID u pitanju“, zaključio je Kadrić.

Novinar: Kristian Bilić
Fotoreporter: Samir Tukulj