More

  Učenici VII Osnovne škole Gornji Rahić organizovali Berzu knjiga

  Akcija je veoma značajna zbog same poruke koju nosi: više knjiga a manje moderne tehnologije.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  VII Osnovna škola iz Gornjeg Rahića organizovala je berzu knjiga, koja je pod pokroviteljstvom učenika ove škole, odnosno Vijeća učenika.

  Berza knjiga, kako su učenici nazvali ovu aktivnost, dobija na težini i zbog vremena u kojem se održava, odnosno tokom obilježavanja Mjeseca knjige. Akcija je također veoma značajna zbog same poruke koju nosi: više knjiga a manje moderne tehnologije.

  “Pokušavamo na ovaj način da skrenemo djeci pažnju, da na jedan drugi način pokušaju da se vežu sa knjigom. Da promovišemo knjigu te pospješimo rad biblioteka. Mi imamo biblioteku koja raspolaže fondom od oko 7.000 knjiga. Naravno, knjige su jako stare i ja bih želio da skrenem pažnju svima, koji žele donirati knjige, da smo otvoreni po tom pitanu a zbog nabavke novih lektirnih djela”, rekao je Samir Kurtalić, direktor VII Osnovne škole Gornji Rahić.

  Učenici su tokom današnje aktivnosti postavili nekoliko štandova na kojima su se knjige prodavale, iznajmljivale a poneka je i poklonjena. Sve u cilju promocije knjige ali i dobrih strana koje knjiga i čitanje imaju.

  “Koliko god znanja imamo a ne primijenimo ga neuki smo. S tim u vezi je jako bitno pričati o značaju knjige. Ovo je odlična prilika da obilježimo Mjesec knjige i samim tim ugostimo našeg bivšeg učenika, svjetski poznatog prof. dr. Enesa Kujundžića. Čast mi je reći da smo ovom manifestacijom uspostavili saradnju sa svim školama i da smo ugostili veliki broj gostiju”, rekla je Adisa Šišić, stručni saradnik/psiholog.

  Gost predavač ovog događaja ukazao je na potrebu promocije kulture čitanja i pismenosti, napominjući da ne treba zaboraviti da je knjiga kroz istoriju čuvala ljudsko pamćenje, a danas je nažalost ugrožena.

  “Prije svega zbog iskustva izdavačke djelatnosti u BiH. I tehnološke promjene donose nove statuse i pitanja nad knjigom kakvu poznajemo. Meni je želja da ukažem na važnost knjige, na važnost školskih biblioteka jer sam i sam priredio jedno bh. izdanje UNESCO-ovih smjernica za školske biblioteke”, rekao je prof. dr. Enes Kujundžić.

  Kujundžić je podržao inicijativu učenika VII Osnovne škole. I knjigama je, kaže, potrebno zraka. Zato ih je potrebno iznijeti iz ormara kako bi došle do ruku onih koji bi ih čitali, umjesto da stoje odložene i neiskorištene.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five + two =