Učenici Gimnazije Brčko: Posebna djeca sa običnim potrebama

  Učenici su odlučili istražiti probleme djece s posebnim potrebama u ovoj lokalnoj zajednici i predložiti nadležnim institucijama odgovarajuća rješenja i akcione planove kojima bi se riješili konkretni problemi djece s posebnim potrebama.

  Foto: Otisak.ba / Gimnazija Brčko

  Novinar: Adis Mujdanović

  U okviru nastavnog predmeta Demokratija i ljudska prava, učenici III-4 razreda Gimnazije “Vaso Pelagić” Brčko učestvuju u realizaciji projekta “Projekt građanin”/ “Ja građanin”.

  Učenici su odlučili istražiti probleme djece s posebnim potrebama u ovoj lokalnoj zajednici i predložiti nadležnim institucijama odgovarajuća rješenja i akcione planove kojima bi se riješili konkretni problemi djece s posebnim potrebama.

  Termin “posebna potreba” označava potrebe koje djeca s teškoćama u razvoju imaju glede funkcioniranja u svakodnevnom životu.

  To se, prije svega, odnosi na zadovoljavanje osobnih životnih potreba, a zatim i na odgoj, obrazovanje, zdravstvenu skrb te uključivanje u širu društvenu zajednicu, odnosno na socijalizaciju.

  S obzirom na navedene činjenice, sam naslov projekta jeste “Posebna djeca sa običnim potrebama”, a te obične potrebe jesu ljubav, pažnja, briga.

  Ovim projektom učenici apeliraju na sve vladine institucije, kao i građane Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, osvještavajući ih o stanju i poziciji ove djece u ovoj lokalnoj zajednici, zagovarajući da im se pruži adekvatan prostor za svakodnevne aktivnosti, za boravak sa svojim vršnjacima i socijalizaciju.

  “Zalažemo se za proširenje rada Rehabilitaciono-edukacijskog centra za mentalno zdravlje u Brčkom, jer bi izgradnja kompleksa za djecu sa posebnim potrebama bila osporena, zbog broja djece sa poteškoćama u razvoju u našoj lokalnoj zajednici. No, to što ih ima malo, ne znači da su manje bitni. Vodimo se načelima Konvencije o pravima djeteta te im pružiti osnove onoga što svako dijete svakodnevno ima i koristi”, naveli su učenici u svom obraćanju Otisku.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × six =