Učenici Gimnazije Brčko: Nepouzdani mediji kao izvori lažnih vijesti i dezinformacija

Foto-ilustracija

Učenici III-4 razreda Gimnazije “Vaso Pelagić” Brčko uputili su tekst koji je nastao u okviru državnog takmičenja “Projekt Građanin” iz predmeta Demokratija i ljudska prava. Prenosimo u cijelosti, bez izmjena.

  • Naša tema govori o tome koliko je važno da građani uzimaju informacije iz pouzdanih medija.

Naime, kroz naše istraživanje smo se uvjerili da čak više od 50 posto učenika naše škole u dobi od 16-19 godina nemaju sposobnost da prepoznaju lažnu vijest od tačne vijesti.

Zabrinjavajuće je i to da je u posljednjih godinu dana broj lažnih vijesti porastao za čak 60 posto u odnosu na isti period prošle godine. To se jako odrazilo na svim poljima društvenog života a pogotovo u medicinskim vodoma gdje je dolazilo do velikih nesuglasica između ljekara i pacijenata zbog dezinformacija o pandemiji korona virusa koje su kružile internetom posljednjih godinu dana.

U razgovoru sa Kalajdžijom dr. Aldinom došli smo do ŠOKANTNIH saznanja.

Naime, ona nam je kazala da je u posljednjih godinu dana, zbog enormnog broja lažnih vijesti koje su se ticale pandemije korona virusa, bilo izrazito teško liječiti pacijente zbog paranoje i straha koji su pacijenti pokazivali jer su čitali raznorazne članke o korona virusu sa nepouzdanih portala ne znajući da su bili žrtve medijske manipulacije.

“Znate, teško je raditi na poslu kada vas niko ne poštuje jer je negdje pročitao da doktori ništa ne rade. Teško je raditi kada vam neko dođe i kaže da je korona laž jer je to pročitao na nekom desetom portalu. Teško je liječiti ljude koji odbijaju terapiju tvrdeći da su pročitali recept za neki tajni eliksir na nekom sumnjivom portalu koji će im otkloniti sve probleme. Tome se mora stati u kraj”, rekla je Kalajdžija dr. Aldina specijalista porodične medicine koja je u struci preko 20 godina i takvu reakciju pacijenata još nikada nije vidjela.

Mi kao razred smo uputili prijedlog lokalnim i državnim vlastima da donesu mjeru kojom bi akreditovala sve pouzdane medije u vidu certifikata koje bi izdavala Regulatorna agencija za komunikacije i koje bi svaki onlajn portal imao na svakom članku koji objavi u vidu malog bedža (mala ikonica u vidu znaka tačno ili “verified” ikonice) u uglu slike koja prati članak koji bi građanima naglasio da se radi o pouzdanom izvoru informacija.

Time bi se praktično smanjio broj lažnih vijesti i građani bi se okrenuli pouzdanim onlajn portalima.

--