Učenici Ekonomske škole Brčko: Nepovoljan položaj mladih

  Istakli su da je stopa odlaska mladih kako iz drugih gradova BiH, tako i iz Brčkog, iz godine u godinu sve veća, a da su posljedice toga pad nataliteta, te ujedno rast mortaliteta.

  Foto: Ekonomska škola Brčko

  Novinar: Adis Mujdanović

  Položaj mladih u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine je nepovoljan, uprkos tome što postoji Zakon o mladima koji uređuje prava i interese mladih, mladi nemaju osnovna sredstva za egzistenciju, naveli su u obraćanju Otisku učenici III-5 razreda, smjer Komercijalni tehničar, Ekonomske škole Brčko.

  U okviru projekta Građanin, koji se realizira kao dio nastave predmeta Demokratija i ljudska prava, učenici ove srednje škole odlučili su se baviti temom “Položaj mladih u Brčko distriktu”.

  Stopa odlaska mladih sve veća

  Istakli su da je stopa odlaska mladih kako iz drugih gradova BiH, tako i iz Brčkog, iz godine u godinu sve veća, a da su posljedice toga pad nataliteta, te ujedno rast mortaliteta.

  “Zabrinuti smo za svoj položaj, a posebno nas brine to što niko ne radi na poboljšanju našeg statusa u društvu. Smatramo da Vlada Brčko distrikta treba dati veću podršku mladima koji se bave poboljšanjem položaja mladih u našoj lokalnoj zajednici, te da treba dati priliku mladima da se dokažu aktivacijom u raznim vladinim i nevladinim organizacijama, uključivanjem mladih u politiku, dodjelom većeg broja stipendija”, naveli su učenici u svom obraćanju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  5 × ten =