More

  Učenice 10. OŠ u Bijeloj prvakinje Bosne i Hercegovine u robotici

  S obzirom na ostvarene rezultate iz robotike u proteklih desetak godina, učenici 10. Osnovne škole Bijela slove za najbolje u državi.

  - Advertisement -

  Učenice Desete osnovne škole u Bijeloj prvakinje su Bosne i Hercegovine u robotici, zbog čega su uvršteni u projekat “SPARK kreatorica”, finansiran od strane Američke ambasade u ovoj zemlji, u sklopu kojeg je u ponedjeljak održano prvo od četiri školska natjecanja iz robotike, javlja Otisak.ba.

  Projektom “SPARK kreatorica” obuhvaćene su isključivo učenice, članice informatičko-robotičkih sekcija, u 20 osnovnih škola u BiH.

  “S obzirom na ostvarene rezultate iz robotike u proteklih desetak godina, učenici 10. Osnovne škole Bijela slove za najbolje u državi. To su dokazali i na natječaju za učešće u pomenutom projektu, gdje su se našli na prvom mjestu od 120 škola u BiH koje su konkurirale”, kaže nastavnik informatike, Mateo Banović.

  Nakon završetka projekta, učenicima ove škole u trajnom vlasništvu će ostati 10 Mbot edukacijskih robota, s kojima sada rade.

  Roboti će biti uvršteni u redovitu edukaciju učenika te škole iz oblasti robotike, zajedno sa dvije robot ruke koje su dječaci iz Robotičke sekcije dobili za nagradu na međunarodnom natjecanju u Zagrebu, gdje su osvojili treće mjesto.

  Pored pomenutih robotičkih naprava, u Školi se koristi još nekoliko robota koje su polaznici Sekcije sami izradili i s kojima su do sada osvajali mnoštvo nagrada, kaže nastavnik Banović.

  Siguran ‘kruh u ruke’

  “Uvijek treba više. Tehnika i informatika su takvi da ih stalno moraš pratiti i zanavljati kako bi išao u korak s tim. Uvjeti kod nas sada, u odnosu na druge škole u Brčko distriktu, ali i u državi, su neuporedivo bolji. Sa ovim što sada imamo jedna velika skupina učenika može raditi i to je opet ogroman korak naprijed za nas u odnosu na druge škole u zemlji”, naglašava Banović.

  Učenici ne kriju zadovoljstvo i ponos ostvarenim rezultatima i statusom u državi kada je riječ o vještinama iz robotike.

  Učenice koje su krenule u natjecanje kroz projekt “SPARK kreatorica” uvjerene su da će ostvariti najbolje rezultate na državnom natjecanju te time doprinijeti da njihova škola zadrži status najbolje u oblasti informatike i robotike.

  Cilj tolikog truda i rada Sekcije iz robotike u 10. Osnovnoj školi Bijela jeste da djeca prepoznaju ono što će im u budućnosti dati siguran “kruh u ruke” i šansu za kvalitetan život, kažu nastavnici koji ih uspješno vode već desetak godina.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 1 = five