More

  Ubili su stotine ljudi, a nisu proglašeni teroristima

  Ljudski život nema cijenu i svaki ljudski život je jednako bitan. Nebitno da li se radi o stanovniku Pariza, Londona ili Lagosa.

  Zbog pojedinačnih ili ispada manjih ekstremističkih grupa kao što su ISIS, često se stvori stereotip koji se provlači kroz svjetske medije “Nisu svi muslimani teroristi, ali su svi teroristi muslimani”.

  Stereotipi često prerastaju u uvriježeno mišljenje mase jer je danas previše informacija koje je ponekad teško provjeriti. Zbog nedostatka izvora, ali i zbog površnosti medija.

  Ljudski život nema cijenu i svaki ljudski život je jednako bitan. Nebitno da li se radi o stanovniku Pariza, Londona ili Lagosa.

  Teroristički napadi su užas moderne svakodnevnice, posebno u dobu kada je sve poznato i dostupno online.

  U nastavku vam donosimo listu zločina i napada koje su izveli nemuslimani, a koji nisu okarakterisani kao “terorizam”.

  1. Anders Behring Breivik – Kršćanin. Breivik je u Norveškoj 22. jula 2011. godine u krvavom pohodu ubio 93 osobe. Koristio je bombu i puške. Izričito nastrojen protiv muslimana. Njegov napad nije okarakterisan kao terorizam, smješten je u ćeliju u kojoj ima internet i svu moguću akomodaciju. Posebno je bilo zanimljivo kada se njegov advokat prošle godine žalio da Breivik nema dovoljno dobre uslove u zatvoru.

  Foto: Reuters

  2. Timothy McVeigh – Katolik. Zalagao se za “bijelačku nadmoć” i za zakon koji omogućava nošenje oružja. Zgradu “Alfred P. Murrah” u Oklahomi digao u zrak i ubio 168 ljudi.

  Foto: Screenshot/Arhiv

  3. Dylnann Roof – Kršćanin. Bijelac koji je želio potaknuti “rasni rat”. Tokom mise je ušao u crkvu u Charlestonu i ubio devetero ljudi.

  Foto: Screenshot/Arhiv

  4. Robert Dear – Kršćanin. Zalagao se protiv prava na abortus. Upao u Kliniku za planiranje roditeljstva u Koloradu i ubio 4 osobe, ranio devet.

   

  5. Peter Selis – Kršćanin. Borac za “bjelačku nadmoć”. U rasnom napadu 30. aprila ubio jednu osobu i ranio sedam “dok je mirno pio pivo”.

  Foto: Screenshot/Arhiv

  6. James H. Jackson – Kršćanin. Nožem izbo na smrt mladića crne boje kože i kazao da je to bila “samo proba pred veći napad”,

  7. Wade Michael Page – Kršćanin. Ušao u hram Sikh religije u Wisconsinu 5. augusta 2012. godine i ubio šestero ljudi.

  Foto: Arhiv/ Murderpedia

  8. Eric Rudolph – Kršćanin. Borac protiv prava na abortus i protiv prava homoseksualaca. Odgovoran za pet napada bombom, ubio 8 ljudi i povrijedio 12.

  9. Seung – Hui Cho – Kršćanin. Izazivao probleme na osnovi “rase”. 16. aprila 2007. godine ubio 32 osobe u kampusu koledža Virgina Tech.

  Foto: Screenshot/ Arhiv

  10. Jared Loughner – Konzervativni kršćanin. Mrzitelj ženskog spola. Ubio šest ljudi, uključujući devetogodišnju djevojčicu. Povrijedio sedam osoba.

  11. James Holmes – Protestant. Ubio 12 osoba i povrijedio 70 u kinu u Aurori, Colorado 20. jula 2012. godine.

  12. Adam Lanza – Katolik. Ubio dvadesetero djece i šest odraslih članova osoblja u osnovnoj školi Sandy Hook 2012. godine.

  13. Ashin Wirathu – Budist. Lider anti-muslimanskog pokreta. Kao svoj cilj želi “izbrisati muslimane”. Njegovi govori mržnje su inspirisali mnoge na zločine protiv muslimana.

  Foto: Screenshot/ Arhiv

  14. Marc Lepine – Rimokatolik. Ekstremni mizogonist i borac za “bjelačku nadmoć”. Upucao i ubio 14 žena, ranio 15 drugih.

  Foto: Screenshot/ Arhiv

  15. Alexandre Bissonnette – Kršćanin. Anti-musliman. 27. januara 2017. godine ušao u džamiju i ubio šest osoba, ranio 19.

  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  91 − = eighty two