U Vijećnici otvorena izložba povodom obilježavanja 75. godišnjice izgradnje pruge Brčko – Banovići

Foto / Vlada Brčko distrikta

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić otvorio je u gradskoj vijećnici izložbu Muzeja istočne Bosne iz Tuzle, pod nazivom „75 godina pruge Brčko – Banovići“.

Ova izložba je dio svečanih aktivnosti koje organizuje  Savez antifašišta i boraca narodnooslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona i Udruženje Antifasista Boraca Narodnooslobodilačkog Rata Banovići, a njenim izlaganjem u galeriji brčanske vijećnice dali smo doprinos na veliki uspjeh prethodnih generacija koje su se vodile duhom zajedništva i solidarnosti.

Naime, prije 75 godina je završena izgradnja željezničke pruge Brčko – Banovići, a prvi voz natovaren ugljem krenuo je preko Brčkog u velike gradove čime je započeo intenzivan regionalni razvoj.

Gradonačelnik Kadrić obratio se prisutnima kazavši da je izgradnja pruge Brčko – Banovići osnažila privredu i Brčkog i Banovića, kao i cijele sjeveroistočne Bosne, te da je izgradnja pruge inspirativan događaj jer su mladi ljudi iz tog vremena bespoštedno pristupili radu za opće dobro, radu za razvoj svoje zajednice i zemlje što u današnjem kontekstu može biti afirmativan primjer za mlade generacije.

Vlada Brčko distrikta BiH
--