More

  U UKC RS izvode operacije koje su najsavremeniji vid liječenja karcinoma pluća

  Ljekarski tim Službe za torakalnu hirurgiju Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjaluci sa ekspertom savremene grudne hirurgije i načelnikom Klinike za torakalnu hirurgiju UKC Ljubljana Tomažom Štupnikom danas će uraditi dvije uniportal VATS lobektomije pluća koje spadaju u najsavremeniji vid liječenja karcinoma pluća, javlja Anadolu Agency (AA).

  “Riječ je o minimalno-invazivnom zahvatu, a ujedno i o radikalnoj operaciji koja se izvodi kroz rez od tri centimetra”, rekao je Marko Kantar, načelnik Službe za torakalnu hirurgiju.

  U UKC RS kažu da je prednost ovog sofisticiranog operativnog zahvata ta što je skoro bezbolan i lako se podnosi uz maksimalno brz oporavak, za razliku od otvorenih operacija nakon kojih pacijenti leže i do deset dana u bolnici.

  “Važno je naglasiti da je ova operacija najveći domet grudne hirurgije, te da je rutinski izvode samo najbolji centri grudne hirurgije u svijetu, a ljekarski tim Službe za torakalnu hirurgiju  UKC RS prvi put ju je izveo u septembru prošle godine. Ova činjenica govori u prilog tome da je naša ustanova lider u BiH, a i regionu, kada je riječ o ovakvim zahvatima”, kažu u UKC RS.

  Tomaž Štupnik, načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju UKC Ljubljana, istakao je da je iskustvo bitno, a da su ovakve operacije kraće i može ih se više napraviti tokom dana.

  “Slika je puno uvećana tako da se može preciznije i brže raditi i imamo puno tehničkih pomagala koja pomažu da radimo brže. Najvažnije za pacijente je da oporavak traje kraće, jer je rez manji što utiče i na brzinu psihološkog oporavka”, kazao je on.

  Prema njegovim riječima, pokazalo se da ova metoda daje bolje mogućnosti za izlječenje raka pluća u odnosu na otvorenu hirurgiju. Istakao je da se u UKC Ljubljanja 80 odsto procedura izvodi ovom tehnikom.

  Kantar je dodao da je već operisan muškarac srednjih godina, a operacije je prošla dobro, dok će tokom dana biti operisana žena rođena 1954. godine.

  Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, istakao je da su trenutno dva ljekara UKC RS u Ljubljani na edukaciji, dva u Beču, šest u Beogradu i da su prvi put dva hirurga ove ustanove otišla na edukaciju u Rusiju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty ÷ = ten

  Čitano

  Povezani članci