U Ugljeviku lišen slobode osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti na području Brčkog 1992. godine

Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiva)
Autor: Tužilaštvo BiH

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, polcijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na području Ugljevika, u ranim jutranjim satima, locirali su, identificirali i lišili slobode osumnjičenog Đurić Ivana, rođenog 1971. godine u Bijeljini.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i tereti se da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na širem području Brčkog, u svojstvu pripadnika Interventnog voda policije, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je počinio ubojstva i druga nečovječna djela slične prirode, nad žrtvama koje su nezakonito zatočene i dovedene u logor Luka u Brčkom.

Posebni odjel za ratne zločine prikupio je dokaze koji osumnjičenog terete da je izravno i osobno, uporabom vatrenog i hladnog oružja, na surov način, ubio dva zatočena civila bošnjačke nacionalnosti i jednog civila hrvatske nacionalnosti.

Nadalje, osumnjičeni se tereti da je, zajedno sa Goranom Jelisićem, zv. “Adolf” (procesuiran i osuđen u MKSJ u Den Haagu), kao i drugim osobama, u više navrata tukao zatočenike bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti palicama, hladnim oružjem kao i za to posebno izrađenim metalnim predmetima, nanoseći im trajne i teške tjelesne i duševne ozlijede, vršio mučenja i zlostavljanja zatočenika, pljačkao i otimao novac i odjeću, te činio druga nečovječna djela i mučenja na ponižavajuće načine.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Tijekom dana, osumnjičeni će biti priveden postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog te odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

--