U Tužiteljstvu BiH potpisan Sporazum o uspostavi koordinacionog tijela glavnih tužitelja BiH, entiteta i Brčko Distrikta

  Glavni tužitelji Tužiteljstva BiH, Republičkog javnog tužilaštva RS, Federalnog tužiteljstva FBiH i Tužilaštva Brčko Distrikta BiH, uz prisustvo predstavnika Projekta jačanja tužiteljskih kapaciteta, koji implementira VSTV BiH, na kraju dvodnevnog sastanka u Sarajevu, svečano su potpisali Sporazum o uspostavi koordinacijskog tijela.

  Osnovna nadležnost ovog koordinacijskog tijela jeste razmatranje sukoba nadležnosti između tužiteljstava u Bosni i Hercegovini, u situacijama kada zakonom nije propisan način rješavanja sukoba nadležnosti i kada su iskorišteni svi prethodni načini rješavanja sukoba nadležnosti, koji nisu doveli do rješenja.

  Na narednim redovnim sastancima ovog koordinacijskog tijela, članovi ovog tijela razmjenjivat će informacije i koordinirati provođenje istraga koje su u tijeku, s ciljem unaprijeđenja zakonitosti i efikasnosti rada.

  Tužiteljska zajednica u Bosni i Hercegovini broji oko 370 tužitelja koji rade u tužiteljskim institucijama na svim razinama u BiH i od kojih se očekuje značajan doprinos vladavini prava i procesuiranju svih kaznenih djela koja se počine u državi, te su koordinaciona tijela koja vrše povezivanje i ubrzavanje komunikacije i suradnje potrebna radi efikasnije suradnje u jačanju vladavine prava.​

  Autor: Tužilaštvo Bosne i Hercegovine
  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fourteen + = nineteen