More

    U toku su jesenji radovi u voćnjacima

    U voćnjacima Brčko distrikta u toku su radovi na pripremi zasada za predstojeću zimu.

    Voćar Fadil Čandić iz Mjesne zajednice Šatorovići kod Brčkog kaže da je jesen period godine kada se u voćnjacima obavljaju brojni poslovi koji su dio priprema za narednu sezonu i koji obezbjeđuju uspješnu zimu voćaka.

    „Imamo veoma toplu jesen i trenutno čistimo stara stabla, uklanjamo polomljene grane i pripremamo parcele za novu sadnju.“ Trenutno na svojoj parceli od 5 hektara orezim oko 1.000 stabala trešnje, koja još nisu potpuno opalila i u dobrom su stanju. Također, imam još oko 3 hiljade stabala šljive, oko 800 stabala krušaka i nešto stabala jabuke“, rekao je Čandić.

    Prema njegovim riječima, rezidba je najvažnija operacija u voćarstvu, jer ako se ne uradi kako treba, neće biti ni kvalitetnog voća ni zadovoljavajuće količine.

    „Treba se voditi osnovnim principima, jer nijedna voćna vrsta se ne orezuje isto, pa sve zahtijevaju različitu rezidbu“, pojasnio je Čandić.

    Čandić ističe da bi krečenje voćaka ipak trebalo obaviti u proljeće, jer je njegova osnovna svrha spriječiti početak vegetacije voćaka.

    Čandić se ovom prilikom osvrnuo na ovogodišnju berbu, dodajući da je ona bila izuzetno dobra, jer je na vrijeme i na pravilan način primijenio sve potrebne agrotehničke mjere.

    Što se tiče prihrane voćnjaka, Fadil Čandić naglašava da je sada idealno vrijeme za stajnjak i mineralno đubrivo sa većim sadržajem fosfora i kalijuma, a sa manje azota, jer je to dovoljno do sredine novembra kada počinje formiranje pupoljaka za narednu vegetaciju. odvija.

    Trenutna situacija sa radnom snagom nije najbolja, pa Čandić ni ne razmišlja o proširenju ovih pet hektara zasada voća.

    POSLEDNJE VIJESTI

    - Advertisement -

    POVEZANE VIJESTI

    Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

    Molimo Vas unesite komentar
    Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

    fifty eight − fifty one =