U toku realizacija operativne akcije kodnog naziva „Delta“

  Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (7.7.2020. godine), po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, započeli operativnu akciju kodnog naziva „Delta“.

  U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari na ukupno 29 lokacija na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara.

  Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda i pranje novca, propisanih Krivičnim zakonom BiH.

  Osumnjičene osobe terete se da su u saradnji sa drugim osobama, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizirani kriminal radi nezakonitog stavljanja u promet duvana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duvan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama Bosne i Hercegovine, čime je budžet Bosne i Hercegovine oštećen za iznos od oko 36.000.000 KM po osnovu neplaćene akcize na duvan i cigarete.

  Navedene aktivnosti provode se u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje i više policijskih agencija u BiH.

  Više informacija o rezultatima operativne akcije „Delta“ bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH.

  Autor: SIPA
  --