More

  U srijedu nastavak 40 redovne sjednice: Spremno 19 tačaka za 41. sjednicu Skupštine u Brčkom

  Šefovi poslaničkih klubova Skupštine i predstavnici Vlade Brčko distrikta BiH danas su održali pripremni sastanak na kojem su predložili devetnaest tačaka za dnevni red za 41. redovnu sjednicu.

  U prvom čitanju, razmatrat će se i usvajati Nacrt zakona o dopuni Zakona o javnoj upravi Brčko distrikta BiH, a koji je predložio Klub poslanika HDZ-a.

  Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je ovim nacrtom  predloženo da oblast rada i radnih odnosa bude u nadležnosti Vladinog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.

  „Svi smo u ranijim razgovorima preferirali da tu djelatnost treba dodijeliti Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge. To ćemo usaglasiti. Taj korak nam je neophodan kako bismo mogli započeti razgovore sa sindikatima o uspostavljanju kolektivnih ugovora“, rekao je Milić.

  On je dodao da je za 41. redovno zasjedanje predviđeno i polaganje zakletve Živana Nikolića koji će zamijeniti poslanika  iz Socijalističke partije Zorana Kokanovića koji je nakon posljednjih opštih izbora dobio mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

  Milić je napomenuo da se popuna poslaničkog mjesta  čeka i u klupi Kluba SNSD-DEMOS  nakon što je ostavku na mjesto poslanika iz SNSD-a podnijela Slobodanka Ćurčić, kao i u klupi Stranke za BiH nakon što je poslanik Zijad Nišić imenovan na funkciju  gradonačelnika.

  „To su stvari na koje ne utiče Stručna služba Skupštine već zavise od dinamike rada Centralne izborne komisije BiH u čijoj je nadležnosti dodjela mandata poslanicima“, naglasio je Milić.

  U predloženi dnevni red za 41. redovno zasjedanje nije ušao Nacrt zakona o advokatskoj djelatnosti jer je, prema riječima predsjednika Milića, zajedno s brčanskim advokatima potrebno dodatno razmotriti neophodnost formiranja advokatske komore u Distriktu jer se zbog malog broja advokata u Brčkom takvo rješenje ne čini mogućim.

  Predsjednik Milić je napomenuo da će poslanici moći da daju prijedloge za dnevni red i na samoj sjednici.

  Sjednica će biti održana u srijedu, 29. marta, nakon okončanja 40. redovne sjednice čiji nastavak je zakazan za 10 sati.

  Otisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − three = 6