U Skoplju promovisana knjiga ‘Mislilac i državnik Alija Izetbegović’

  U Daut-pašinom hamamu u Staroj skopskoj čaršiji jučer je održana promocija knjige 'Mislilac i državnik Alija Izetbegović', autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, kao i izložba slika Muzeja 'Alija Izetbegović' iz Sarajeva.

  Selma Rizvanović-Mandal, Ferid Muhić, Adnan Žiško (Foto: BUNJAMIN KURTISHI - Anadolu Agency)

  U Daut-pašinom hamamu u Staroj skopskoj čaršiji jučer je održana promocija knjige “Mislilac i državnik Alija Izetbegović”, autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, kao i izložba slika Muzeja “Alija Izetbegović” iz Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

  Organizator promocije knjige i izložbe fotografija je Bošnjački istraživački centar “Lilium Bosniacium” iz Skoplja u saradnji s Muzejom “Alija Izetbegović” iz Sarajeva.

  Selma Rizvanović-Mandal iz Bošnjačkog istraživačkog centra istakla je da je njihov cilj, kao organizatora događaja, bila da se promoviše lik i djelo Alije Izetbegovića kao velikog mislioca, koji ima važnu ulogu u historiji bošnjačkog naroda.

  Adnan Žiško, direktor Muzeja “Alija Izetbegović” iz Sarajeva, kazao je da su u minule dvije godine nakon izdavanja knjige “Mislilac i državnik Alija Izetbegović”, počeli sa održavanjem promocija ove knjige u Bosni i Hercegovini i u regiji te da su promocija i izložba plod saradnje s Bošnjacima iz Makedonije.

  “Danas možemo reći da smo počeli jednu ozbiljniju priču. Muzej će nastojati da sve ono što radimo u Bosni i Hercegovini, što prezentiramo kod nas, bude prisutno i u Makedoniji jer definitivno i sami ljudi ovdje i njihov rad to i zaslužuju, a vjerujem da imamo i publiku koja će to posjećivati”, rekao je Žiško, dodajući da će posjetitelji moći da vide mobilnu izložbu fotografija Muzeja “Alija Izetbegović” koja je hronološki složena, s čime su predstavljeni svi segmenti života Alije Izetbegovića.

  Prof dr Ferid Muhić, filozof i aktuelni poslanik u Skupštini Republike Makedonije bio je jedan od promotora knjige “Mislilac i državik Alija Izetbegović”. Govoreći o autorima knjige, Muhić je kazao da vojničkom preciznošću generala i sistematičnošću profesora, adresiraju dva elementa u liku Alije Izetbegovića, mislioca i državnika.

  “Ta analiza na kraju afirmiše čovjeka koji je zaista odigrao možda najznačajniju ulogu u novijoj historiji Balkana, koji je, ne samo priveo kraju 100 godina dugu historiju negiranja Bošnjaka, njihovog jezika i imena njihovog jezika, tako što ih je afirmisao i kao narod su ponovo vratili svoje ime i ime svojeg jezika”, naglasio je Muhić, ističući da knjiga ukazuje da je Alija Izebegović veliki mslilac i jedan od najvećih državika modernog vremena na Balkanu.

  Također, Muhić je dodao i da je Alija Izetbegović imao doprinos i u promociji univerzalnih vrijednosti čovječanstva jer, kako je kazao, Alija Izetbegović je u islamu gledao doprinos ka afirmaciji humanističkih vrijednosti čovječanstva, morala, odnosa prema razumijevanju, toleranciji, racionalnosti i usaglašavanju ljudskog života sa njegovim vrijednostima.

  Anes Đuzunović, jedan od promotora knjige, rekao je da je Alija Izetbegović od svoje rane mladosti razmišljao o globalnim problemima i nastupao s pozicije političkog teoretičara, islamskog filozofa, ali i istaknutog državnika.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + forty one = 49