More

  U školskoj 2022/2023. godini u Brčkom će biti upisano 880 učenika, uvedeni su i novi smjerovi

  spot_imgspot_img

  Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanja, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojila je Odluku o broju učenika za upis u srednje škole Distrikta za školsku 2022/2023. godinu, kojom se određuje broj od 880 učenika raspoređenih u 44 odjeljenja za upis u prve razrede srednjih škola i uvode novi smjerovi.

  „Došlo je do određenih korekcija i uveli smo nove smjerove odnosno zanimanja pa će tako u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi biti novo zanimanje Poljoprivrednog tehničara – Fitofarmaceut kao i Zubno-stomatološki tehničar, u Tehničkoj školi se uvode novi smjerovi i to Rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i Zidar/keramičar, dakle, ovo su zanimanja kojih do sada nije bilo. Također, obnovili smo u Ekonomskoj školi smjer                     Ugostiteljsko-kulinarskog tehničara koji posljednjih nekoliko godina nije upisivan“, kazao je šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović.

  On je kazao da planirani broj upisa učenika u srednje škole prelazi broj učenika koji će ove godine završiti osnovno obrazovanje u Brčko distriktu BiH, ali da se računa da će novi smjerovi animirati učenike da upišu takva deficitarna zanimanja, kao i da će doći do eventualnog interesovanja učenika iz okruženja Distrikta da svoj nastavak srednjoškolskog obrazovanja nastave u Distriktu.

  „Prijedlogom rebalansa Budžeta, koji je danas odobrila Vlada Distrikta, predviđena su dodatna sredstva za nastavak subvencioniranja smještaja studenata u studentskim domovima u Bosni i Hercegovini kao i stipendiranje deficitarnih zanimanja u srednjim školama, što do sada nije bilo, a predviđeno je u Strategiji razvoja Brčko distrikta BiH do 2027. godine. Mi ćemo vrlo brzo stupiti u kontakt s poslovnom zajednicom, kako bismo konkretizovali koja su to deficitarna zanimanja, jer mi imamo određeni pregled i to su dijelom novi smjerovi koji se uvode u srednje škole“, istakao je Bulatović.

  On je dodao da Odjeljenje za obrazovanje ima namjeru da uputi javni poziv prema svim privrednim subjektima kako bi ušli u proces eventualnog stipendiranja i potpisivanja ugovora s učenicima koji već pohađaju deficitarna zanimanja i na taj način napravili aranžmane i ugovore o zapošljavanju tih učenika po završetku srednje škole.

  To, po Bulatovićevim riječima, predstavlja sigurnost najprije za učenike da će dobiti posao u  struci po završetku školovanja, a za privredne subjekte da će dobiti školovan kadar- navedeno je u pisanoj informaciji iz Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × = seventy two

  Čitano

  Povezani članci