More

  U RS-u se ponose “crnom vladom”, a od podrivanja Dejtona i BiH napravljen je “porodični biznis”

  - Advertisement -

  U Republici Srpskoj brojni političari “padaju” na crne liste, ali ne i vlada bez obzira na to što je veliki broj ministara na čelu s premijerom označeno da se bave sumnjivim poslovima i nedopustivim radnjama. Uz njih, tu su i visoki čelnici entiteta.

  Radovan Višković, Miloš Bukejlović, Alen Šeranić, Petar Đokić – imena su samo premijera i ministara u RS-u koji su završili na crnoj listi Ministarstva finansija SAD-a (OFAC), a oni nisu jedini političari iz RS-a.

  Iako za njih nema direktno vidljivih posljedica, sankcije su vrlo jasna poruka o tome kako kotiraju kod najveće svjetske sile. Konkretno, sankcije utječu na zamrzavanje njihove imovine u SAD-u ukoliko je imaju te na njihovo poslovanje sa SAD-om, s obzirom na to da OFAC ne dozvoljava poslovanje američkih firmi sa sankcionisanim pojedincima i drugim subjektima. Tome svjedoči i ukidanje domene na kojoj se nalazila stranica Vlade RS-a, a koja je otkupljena od firme u Americi zbog čega nekoliko dana nije bilo moguće doći do službenih informacija i podataka iz vlade.

  U julu ove godine sankcionisan je predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, a zajedno s njim i ministar pravde Miloš Bukejlović. Razlog je uobičajen za predstavnike RS-a, a to je podrivanje Dejtona, konkretnije odgovorni su za donošenje zakona u NSRS-u kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim.

  Iako to u očima sankcionisanih često znači da “rade dobar posao”, istina je da ovakvim ponašanjem, osim sebe, guraju i entitet u propast, a samim tim škode i državi.

  Često u javnosti u RS-u, nakon novih američkih sankcija, čujemo izjave, poput ove Viškovićeve, koje minimiziraju štetu koja im je načinjena. Potrebno im je da u narodu naprave atmosferu kao da crna lista nije značajna stvar stoga ne čudi što se pojedini ponose američkim sankcijama.

  Mnogo ranije, u šestom mjestu prošle godine, sankcije je dobio Alen Šeranić, ministar zdravlja u RS-u, zbog promocije secesionističkih aktivnosti kao i opstruisanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Posljednji iz vlade koji je dospio na listu nepoželjnih je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, koji je označen kao osoba koja podriva Dejton, ali i destabilizirajući faktor u kontekstu odnosa s Rusijom.

  Sankcije nisu zaobišle ni druge zvaničnike iz RS-a pa su na listi odavno i predsjednik entiteta Milorad Dodik, članica Predsjedništva BiH iz RS-a Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić. Time su obuhvaćene sve najznačajnije funkcije u RS-u.

  No, kako kažu u popularnim prodajnim reklamama, “to nije sve”, Dodik je od podrivanja Dejtonskog sporazuma i ugrožavanja sigurnosti u regionu napravio “porodični biznis” pa su sankcije dobili i Igor i Gorica Dodik.

  Amerikanci sumnjaju da su Dodiku osiguravali sredstva za urušavanje državnog poretka te mu uz pomoć svojih firmi omogućavali korupciju.

  “Također su podržavali destabilizirajuće politike, djela i retoriku kojim se osporavaju i podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, uključujući napade na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH”, poručili su iz Ambasade SAD-a nakon uvedenih sankcija u oktobru ove godine.

  Konstantnim sankcijama, Amerika pokazuje da ne podržava secesionističke aktivnosti iz ovog entiteta, međutim čini se da ono što je do sada urađeno nema automatske i vidljive posljedice, jer sankcionisani i dalje obnašaju funkcije. Tako preostaje da se eventualno efekti sankcija vide u nekom dugoročnom procesu.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty one − = nineteen