More

  U RS-u izgradnja prvog vjetroparka

  Potpisan sporazum o zajmu u iznosu od 60 miliona eura za izgradnju vjetroparka, kao i sporazum o dodjeli grant sredstava u iznosu od 13,5 miliona eura za projekt prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici.

  - Advertisement -

  Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Chmidt-Rosen potpisali su danas u Sarajevu sporazum o zajmu u iznosu od 60 miliona eura za izgradnju vjetroparka “Hrgud” u Republici Srpskoj.

  Potpisan je i sporazum o dodjeli grant sredstava u iznosu od 13,5 miliona eura za projekt prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici.

  Bevanda je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ova dva važna ugovora te pojasnio da je ugovor o zajmu od 60 miliona eura namijenjen za izgradnju vjetroparka “Hrgud” na području Trebinja. Kako je rekao, radi se o kreditu koji je alociran na RS, a projektom će rukovoditi elektroprivreda tog entiteta.

  ”Rok otplate je 15 godina, s grejs periodom od četiri godine i fiksnom kamatnom stopom”, dodao je.

  Izgradnjom vjetroparka “Hrgud”, naglasio je Bevanda, RS će dobiti prvi objekt ovog tipa koji će proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora.

  ”Nadam se da će projekt biti realizovan u naredne četiri godine, kako je predviđeno planom, i da će zaživjeti ovakvi vidovi proizvodnje električne energije, jer za to u BiH postoje resursi”, istakao je.

  Također je naglasio da će se, zahvaljujući sporazumu kojim će Grad Zenica dobiti grant od 13,5 miliona eura za projekt prikupljanja i tretmana otpadnih voda, moći znatno uticati na zaštitu životne sredine i na kvalitet života građana Zenice.

  Dodao je da će Grad Zenica, uz spomenuta sredstva, uložiti milion eura te da je osiguranaa i podrška u iznosu od 4.750.000 eura od Vlade Švicarske, budući da je za realizaciju cijelog projekta potrebno19,3 miliona eura.

  Direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Chmidt-Rosen naglasio je da danas potpisani ugovori predstavljaju prekretnicu djelovanja ove banke i njemačke Vlade u BiH.

  ”Postrojenje za prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici značajno će doprinijeti zaštiti okoliša, kao i izvora vode na području cijele BiH, dok je vjetropark “Hrgud” prvi te vrste u RS-u”, kazao je.

  Napomenuo je da je vjetropark “Hrgud” treći vjetropark koji u BiH finansira ova njemačka banka, dok je prvi bio “Mesihovina”, koji će biti potpuno operativan početkom slijedeće godine.

  Kazao je i to da je ovo jako dobar trenutak za potpisivanje sporazuma za vjetropark “Hrgud” jer se u Bonu trenutno održava UN-ova Globalna konferencija o klimatskim promjenama te da se radi o dobrom primjeru kako globalni sporazumi rezultiraju konkretnim projektima na terenu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty three − sixteen =